Протест

Абдел Фатах ал-Сиси - най-известната личност в Египет

Рейтинг:
0 0
Кой е човекът, свалил Морси от власт

Фелдмаршал Абдел Фатах ал-Сиси в момента е може би най-популярната личност в Египет. Той е човекът, който свали бившия президент Мохамед Морси след масовите протести в страната миналото лято. На поста министър на отбраната ал–Сиси се задържа само за период от около година и половина. Сега генералът има други политически амбиции и се е прицелил към президентския пост. По всичко личи, че няма кой да го спре по пътя му към целта.

Името му се възхвалява в популярни песни. Лицето му е изобразено по стени, витрини на магазини, дори върху шоколадови бонбони. Рекламират го красиви момичета, а предприемчиви търговци дори продават бельо с неговия лик.

Без съмнение, най-популярният човек в Египет е фелдмаршал Абдел Фатах ал-Сиси. Но много преди образът му да се появи по плакати и сладки изкушения – много преди това той беше предопределен да стане следващият президент на Египет.

Ал-Сиси е бил кротко дете. Израснал е в един от най-старите квартали в Кайро. Произхожда от силно религиозно и уважавано семейство, разказва Шаабан Бадауи, който познава настоящия фелдмаршал още от малък. В кварталното кафене ал-Сиси е символ на спасението на Египет. Той ще води нацията ни само напред с неговите революционни решения, казва посетител.

Самир Хамид и съпругата му са верни последователи на ал-Сиси и затова са дошли да видят дома, в който е израснал. Самуир казва пред камерата ни, че на места като това се раждат истински герои.

Звездата на Абдел Фатах ал-Сиси изгря рязко на политическия небосклон през юли 2013 г. Тогава той обяви, че сваля от власт тогавашния президент Мохамед Морси. По улиците на Кайро и други големи градове последваха улични шествия и празненства. Бившият ръководител на египетското военно разузнаване генерал Самех Сейф ел Язал смята, че кандидатирайки се за президент, ал-Сиси изпълнява волята на народа.

Не всички египтяни обаче подкрепят фелдмаршала. Мнозина, включително и поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси, смятат, че ал-Сиси е предател и е отстранил от власт първия свободно избран президент на страната.

Военен №1 е отговорен и за това, което защитниците на човешките права наричат "смъртоносен удар" срещу политически неудобни хора. По различни данни, в акции, организирани от ал-Сиси, са били убити повече от 1000 протестиращи, а хиляди други са били хвърлени в затвори. В това число влизат и много журналисти. През 2011 г. тогавашният генерал си навлича гневa на много неправителствени организации, когато защитава принудителното тестване за девственост на арестуваните жени. По думите му, те не ограничавали правото на лична неприкосновеност, а защитавали хората под пагон от изфабрикувани обвинения.

Активисти, борещи се за повече демокрация се опасяват, че ако ал-Сиси стане президент, това ще означава ново завръщане на Египет към управление, почти изцяло зависещо от армията. "Няма да подкрепим военна фигура да участва в президентските избори. Това е официалната позиция на движението "Шести април". От него напомнят, че през 2011 г. египтяните са поискали демократично управление от хора извън армията.

Бъдещето на демокрацията в Египет сега е заложено на карта. Ще успее ли най-популярният човек в страната да изпълни амбициозния си план и накъде ще тласне страната – ще разберем след президентските избори през лятото.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...