Протест

Взрив разтърси полицейски участък в Египет

Рейтинг:
0 0
14 загинали и стотици ранени след кървавата баня в Мансура

14 души са убити и около 200 са ранени при експлозия близо до сграда на египетската полиция тази нощ. Пред полицейското управление в град Мансура в делтата на Нил едновременно били взривени кола бомба и самоделно взривно устройство. Експлозията била толкова мощна, че част от пететажната постройка рухнала. Причинени са големи материални щети на съседните сгради и десетки автомобили са затрупани под развалините. Ранен е началникът на полицията в Мансура, а началникът на канцеларията му е загинал .

Градските болници призовават жителите да дарят кръв за ранените, много от които са в критично състояние, поради което броят на жертвите непрекъснато нараства. Това не е първото нападение срещу полицейското управление в Мансура - административен център на провинция Дакахлия, разположген на 120 км северно от Кайро. На 24 юли там беше взривена самоделна бомба, която рани 12 души.

След свалянето от армията на президента Мохамед Морси на 3 юли в страната се активизираха екстремистки групировки. Те действат главно в северната част на Синайския полуостров, но напоследък извършват атаки и извън пределите му. Атаката е извършена ден след като вдъхновена от Ал Каида групировка предупреди полицаите и военните да дезертират, ако искат да избегнат смъртта.

Екстремистката групировка Ансар Бейт ал Макдис пое отговорност за нападенията срещу силите за сигурност в Синай и други места в Египет и заплаши войниците със смърт, ако не напуснат армията. Тя обвини военнослужещите, че са неверници, защото служат на светски режим и подкрепят християни и евреи в борбата им с исляма под претекста на борбата с теророризма.

Казваме на онези, които пренебрегват този съвет и упорстват да продължават военната служба, че може да обвиняват само себе си, се казва в изявлението, датирано от събота, но публиквано вчера в ислямистки сайтове. Базираната в Синай групировка пое отговорност за покушението през септември срещу вътрешния министър Мохамед Ибрахим и за няколко атентати с коли бомби и нападения срещу полицейски управления.

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...