Членството на България в Шенген се отлага

Рейтинг:
1 0
Мотивите за решението са корупция и неспазване на принципите на правовата държава

В Брюксел се провежда заседание на министрите на вътрешните работи. Очаква се на срещата да бъде обсъдено членството на България и Румъния в Шенген. Решение за присъединяването ни не се очаква, тъй като през последните дни няколко държави, в това число Германия и Финландия, обявиха, че са против разширяването на зоната за свободно движение.

 

Въпреки че България и Румъния са изпълнили всички изисквания за членство в Шенген, присъединяването на двете страни се отлага. Мотивите на европейските държави са корупция и неспазване на принципите на правовата държава. Дори и само една страна от 27-те членки да не е съгласна, България и Румъния не могат да бъдат приети.

 

Холандия беше първата страна членка, която се противопостави на българското членство в Шенген. Преди началото на Съвета на европейските вътрешни министри държавата отново обясни мотивите си против нашето присъединяване към зоната, свободна за движение.

 

Граничният пункт Гюргево-Русе е един от най-натоварените между България и Румъния. Шофьорите на тирове, които всеки ден преминават границата са разочаровани от отлагането на присъединяването на двете страни към зоната за свободно движение.

 

България и Румъния се подготвят за членство в Шенген от 2007 г. и поддържането на граничния контрол струва на двете държави десетки милиони евро. От румънската транспортна асоциация твърдят, че присъединяването им ще елиминира корупцията на ниско ниво по граничните пунктове, ще улесни транспорта и ще стимулира търговията.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...