ОФИЦИАЛНО : 9 са загинали във Варна, трима са в неизвестност

Рейтинг:
2 1
Вътрешният министър Цветлин Йовчев 1 към 1

Девет са загиналите при потопа във Варна. Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев на мястото на трагедията в квартал "Аспарухово" (виж фотогалерия). Очаква се броят на загиналите да нарасне, тъй като трима се водят в неизвестност.

Цветлин Йовчев каза още, че засега не се налага евакуация на жителите на квартал "Аспарухово", тъй като няма непосредствена опасност за тях. Хората от най-критичните точки още през нощта са били евакуирани от спасителите и настанени при роднини и приятели.

"Трудно е да се каже колко са пострадалите къщи, тъй като голяма част от тях може да са били незаконни", коментира вътрешният министър. Пожарникарите са направили повторен оглед на всички автомобили, които са били влачени от водата, както и на всички пострадали къщи, но в тях не са открити тела.

"По разпореждане на областния управител, екипи на електроразпределителните дружествата са започнали оглед, за да установят щетите, да видят рисковете и да се започне възстановяване на двата отнесени трафопоста. Трябва обаче да се внимава, за да не е опасно за живота", каза още вътрешният министър.

Йовчев отговори и на задочните обвинения на кмета на Варна Иван Портних, че държавата не е реагирала адекватно:

"Кметът не ме е потърсил, не е потърсил главния секретар. Шефът на варненската полиция го е търсил два часа. Поискайте плана за действие от общината и да видим кой е трябвало да реагира и дали няма държава или няма кмет. В преките задължения на кмета е да евакуира хората и да почисти инфраструктурата. Не е негова работа да гази в калта. Защо не си вземе плавници и шнорхел", коментира вътрешният министър. Той заяви, че градоначалникът се опитва да трупа политически дивиденти на гърба на жертвите на потопа и определи това действие като мародерство.

добави коментар