Протест

Партиите решават кой ще ни управлява до предсрочните избори

Рейтинг:
0 2
Спрягат Светослав Гаврийски за служебен премиер.

Точно в 14 часа започнаха консултациите при президента Росен Плевнелиев. Целта на разговорите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, както и обединяване около единна кандидатура за български еврокомисар и министър-председател на служебния кабинет. В сряда беше постигнато съгласие датата за предсрочния парламентарен вот да бъде на 5 октомври.

Освен парламентарно представените политически сили в 42-рото Народно събрание, на "Дондуков" 2 ще присъстват и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

Така за участие в срещата при президента са поканени БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака, "България без цензура" и Реформаторският блок. Волен Сидеров обаче заяви, че няма да участват в консултациите.

Последните слухове гласят, че Светослав Гаврийски ще бъде предложен от ДПС и БСП за служебен премиер. Гаврийски е бивш служебен министър на финансите в правителството на Стефан Софиянски. През 1997 г. той подготви документите за въвеждането на валутния борд у нас, а после бе управител на БНБ. Сега е главен изпълнителен директор на ТБ "Алианц България" АД.

Първи политически коментари на влизане в президенството направиха Сергей Станишев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

 

"Това, което очаквам днес, е държавата, в лицето на всички институции, да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща стабилността на банковата и финансовата система, защото тя е елемент от националната сигурност." Това заяви за медиите преди началото на консултациите при президента лидерът на БСП.

Станишев е категоричен, че за това има всички необходими ресурси и политическа воля и това очаква като поведение от всички. "Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите", каза още лидерът на БСП.

Лидерът на ББЦ обяви, че на днешните консултации при президента идва с три предложения. Първото е чуждестранните банки да застанат зад българските. "Трябват няколко милиарда, за да подкрепят системата и хората да са спокойни", мотивира се Бареков. Според него пари в резерва има, но идеята е той да бъде подсилен. Второто му предложение ще бъде за създаване на правителство на националното съгласие. Според него то трябва да бъде без политическо участие и да бъде подкрепено от президента, за да може след това да поеме функциите и на служебно правителство.

Бареков обяви, че вече има своя номинация за служебен премиер и това е Петър Стоянов. Освен за министър-председател, Бареков ще направи и три номинации за поста финансов министър – Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Любомир Христов. Според лидера на ББЦ Гаврийски е много добър финансист, но няма достатъчно опит, за да бъде и министър-председател.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...