Премиерът на Полша заговори за избори

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Доналд Туск е притиснат до стената от грандиозния скандал с подслушвания

Министър-председателят на Полша Доналд Туск не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори, след като бяха публикувани записи от разговори на високопоставени държавни служители, предизвикали призиви за оставката на неговия кабинет.

"Ако тази афера не бъде разнищена през идните седмици, ако кризата на доверие е действително толкова голяма, може би предсрочните избори ще бъдат единственото решение", заяви той пред журналисти. Въпреки това Туск призова полското списание "Впрост" да покаже всички записи на личните разговори между лидерите, които твърди, че има. Той допълни, че докато всичко не стане, неговият екип е уязвим към изнудване.

Полиция и прокурори влязоха вчера вечерта да претърсят редакцията на списанието. Главният редактор оказа съпротива и представителите на властите напуснаха, без да конфискуват нито един компютър.

В понеделник "Впрост" изнесе съдържанието на разговор между вътрешния министър Бартломей Шенкевич и управителя на полската централна банка Марек Белка. В разговора, състоял се през юли м.г., двамата правят обидни квалификации по адрес на министри и служители в банката и обсъждат финансовите проблеми на правителството.

От записа личи, че Белка настоява да бъде отстранен тогавашният финансов министър Яцек Ростовски като условие банката да помогне за намаляването на държавния дълг.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...