Протест

Местан: Избираме между три дати за избори

Рейтинг:
0 0
Алтернативата се задава и се продуцира като конкретен формат на властта от суверен, каза лидерът на ДПС

В началото на следващата седмица остава да определим точната дата - дали 28 септември, 5 октомври или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан. Председателят на ДПС отказа да заяви точно коя дата предпочита за изборите. Въпрос е единствено на целесъобразност.

Ако считаме, че е нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие за това - могат да бъдат и на 28 септември, ако искаме все пак кампанията да се разполага в по-нормално време за кампания - може да бъде 5 или 12 октомври, каза Местан. Той подчерта, че предстоят и консултации за определяне на ясни принципи и критерии за номиниране на български еврокомисар, както и очертаването на кръга от важни въпроси за държавата, които ще стоят пред парламента и изпълнителните власти, както на този кабинет, така и на служебния.

Той обясни, че по време на заседанието на КСНС не е коментирано към какъв ресор ще се насочи българският еврокомисар, а само това по-бързо партиите да постигнат съгласие за принципите на номиниране и критериите, на които да отговаря еврокомисарят.

Другото нещо, за което са се съгласили партиите, е провеждането на свободни и честни избори. Това не са само думи. Тук определена роля има и парламентът, и ЦИК, най-вече изпълнителната власт, която е пряко отговорна за организацията на изборния процес и на самите избори. Попитан как ще бъде търсена алтернатива, Местан посочи, че консултациите нямат за цел да търсят такава.

"Алтернативата се задава и се продуцира като конкретен формат на властта от суверен. Затова са изборите. Политическите сили участват в този процес чрез заявяването на своите политически платформи", каза Местан, според когото има състезание на политически платформи, това е смисълът на изборите и когото суверенът посочи като субект на властта, той ще е или които политически сили биха се радвали на сериозна обществена подкрепа да формират следващо управление на страната. Мандатът на действащия парламент и съответният кабинет се прекратяват с акт на президента точно 2 месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори, обясни Местан и добави, че това не е целесъобразност. Целесъобразност е определяне на дата за избори. След като тази дата е ясна, връщате 2 месеца назад и разбирате на коя дата ще бъде разформировано 42-то НС и ще бъде разпуснат кабинетът, допълни лидерът на ДПС.

Ето един прочит на Конституцията - дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори, тъй като Конституцията урежда фигурата на кабинета в оставка, обясни Местан. Той заяви, че кабинетът изпълнява правомощията си до деня, от който започват 2-та месеца до следващия парламентарен вот. Лидерът на ДПС даде пример, че ако изборите са на 25 септември или 5 октомври или 12 октомври кабинетът ще изпълнява функциите си до 28 юли, 5 август или 12 август.

По време на заседанието на КСНС не е ставало дума за конкретно служебно правителство, премиер или т.н.

ГЕРБ и Реформаторите сближиха позициите
ГЕРБ и Реформаторският блок сближиха още повече позициите си и направиха крачка напред за...
От ноември – фиш вместо паяк
От следващия месец паяците в София ще вдигат автомобили, само ако пречат на движението. За...
Пловдивчанин стреля по колата на съседката си с въздушна пушка?
Истински екшън се разигра в центъра на Пловдив днес следобед. Радослава Протопопова подава сигнал в...
Скандалната Ива Йорданова хвърли оставка
Новоизбраната за зам.-председател на Държавна агенция за българите в чужбина Ива Йорданова обяви с...
Бившият зам.-главен прокурор се самоуби
Самоубийство разтърси тази вечер София и вдигна на крак столичната полиция. Бившият...