Партиите се обединиха около идеята за предсрочни избори

Рейтинг:
0 0
Всички основни политически играчи настояват за избори, но не могат да се разберат кога да се проведат

Партиите се обединиха около идеята за предсрочни избори, но не и около датата за провеждането им.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че е категорично за предсрочни парламентарни избори през есента. Според президента, има национално съгласие и за референдум за задължителното гласуване. В тази връзка той призова да не се правят тънки политически сметки по въпроса.

Групата на ГЕРБ ще настоява в програмата на парламента за идващата седмица да бъде включено предложението на президента за референдум. Едновремено с това, да бъде разгледана и подписката от Инициативен комитет на българските граждани, които покрепиха провеждането на допитването по три въпроса, идентични с тези на държавния глава. Оставка в следващите часове и избори до края на септември, едновременно с националния референдум, поискаха категорично днес от ГЕРБ.

За задължително гласуване настояват и от "България без цензура". Нещо повече - депутатът от Коалицията Румен Йончев ще внесе предложение за въвеждане на задължителен вот на парламентарните избори още в началото на следващата седмица.

"При задължително гласуване "България без цензура" ще получи 40% от гласовете на българските граждани", обяви лидерът на партията Николай Бареков.  Целта е да се избегне купуването на гласове и корпоративния вот.  Бареков призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не се отмята от подкрепата си за задължителния вот.

Междувременно лидерът на АБВ също обяви днес, че подкрепя задължителното гласуване, но не като дългосрочна мярка. По думите му, агонията на правителството не трябва да продължава, но преди изборите е необходима смислена кампания.

"Да се изработи декларация за национално съгласие", иска още Георги Първанов. В документа трябва да залегнат няколко основни теми, сред които развитието на българската енергетика и задължителни промени в Изборния кодекс преди предсрочните избори.

Meri
Meri
Герберите нарочно се разтакават с референдум, а не с поправка в Конституцията, за да могат да манипулират и този път вота ни. Какво ли не правят, за да се докопат до властта.
преглед на всички коментари (1)
"Ди Треви" ще блесне отново след 16 месеца
Прочутият фонтан "Ди Треви" в Рим е подложен на най-мащабния ремонт в историята му. Работата ще...
Президентът иска по-честни избори
Предстоящите парламентарни избори трябва да са по-прозрачни и по-честни, защото са пряк израз на...
Торнадо остави 20 хил. без ток
20 хил. души останаха без електричество при преминаването на торнадо през Западен Мичиган. Стихията...
Мишел Родригез мина на мъже
Актрисата Мишел Родригез скочи на младия секс символ Зак Ефръм. Мишел отдавна направи признанието,...
Хари Потър и компания - женени с деца
Джоан Роулинг пише нова история за Хари Потър и приятелите му. В нея Хари, Хърмаяни Грейнджър и Рон...