Протест

"Отбор на надеждата" ще ни представя на Мондиала за бездомни хора

Рейтинг:
3 0
Подбрани са младежи от домове за деца и други социални институции

Отбор на надеждата ще представя България на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Чили.

След едногодишна подготовка, днес бяха избрани 11-те участници от отбора - това са младежи от домове за деца и други социални институции, както и един бежанец. Страната ни се включва в инициативата за трета поредна година.

Всяка година страната се представя от различни участници в отбора, които се избират между 50 до 70 младежи от социални институции. Най-важните изисквания към тях са да се разбират с останалите в отбора и да са отговорни.

"Ние им даваме надежда и тя е, че ако те решат сами да реализират промяната, това може да се случи, независимо от обстоятелствата. Когато пътуват повече от час от "Захарна фабрика" или два часа от "Люлин" дотук два пъти седмично и стават в 6 ч. сутринта, за да дойдат на тренировка - това определено променя много начина им на живот, начина им на мислене", заявява мениджърът на състава Виктор Кирков.

Асен е от първия отбор на Надеждата, който се класира 14-ти на първенството в Мексико преди две години. Днес той работи, живее на квартира и е благодарен за наученото по време на състезанията.
"Учи те да имаш по-голяма дисциплина. Това в живота ти помага, общуването с хора. Много е важно да има кой да ти подаде ръка", казва Асен.

Тази година в отбора ще играе и бежанец от Мали. 19-годишният Куаси е в България от година и получава статут с помощта на хората от организацията. Живее в центъра за бежанци в "Овча Купел", а от 4 месеца работи в мебелна фирма и учи по една нова българска дума на ден.

"Живея тук и желанието ми е да продължа да живея тук. В моята държава нямам никой и е много опасно там с терористите, няма как да се върна обратно и затова за мен тук е като моята втора държава", разказва Куаси.

Първенството се провежда от 11 години. Целта е да помогне на хората без дом да получат шанс за интеграция в обществото.

Почитаме Свети Иван Рилски
Днес  Православна църква почита свети Иван Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски  е ...
Днес е ден на българския лекар
Медиците ни празнуват днес. За Българският лекарски съюз днешния ден е двоен празник - Денят на...
Очаква ни прекрасен неделен ден
Прекрасен неделен ден, идеален за разходки, ни очаква днес. През целия ден ще преобладава слънчево...
Борисов за Сидеров: Празнодумството е най-силната му политика
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в профила си във Facebook поведението на Волен Сидеров."За...
Румънец катастрофира край Русе и избяга
Поредна катастрофа на пътя Русе-Бяла - румънско BMW поднесло на мокра настилка и се е преобърнало в...