Робот от БАН носи лекарства и помага на възрастни хора

Рейтинг:
1 1
При отказ на хипотетичния дядо Иван да си вземе хаповете, машината се свързва с роднините

Ново поколение роботи, които помагат на възрастни или неспособни да се грижат за себе си хора, ще представи Институтът по системно инженерство и роботика към БАН. Машините са изобретени от екип от наши учени и колегите им от 8 университета в Европа. Един от роботите вече е изпробван в заведение в Милано, посещавано основно от възрастни хора и е показал положителни резултати.

Робко 11 и Робко 12 имат повишена степен на интелигентност за обслужване. Разликата между двата е, че Робко 11 се управлява ръчно, докато Робко 12 е на полуавтоматичен режим. Той се програмира предварително и може сутрин в 8 ч. да подсети пациента да си вземе лекарството, а при отказ се свързва с лекуващия лекар или роднините. Има и вариант да набере спешния телефон 112.

Репортерът ни Методи Владимиров се срещна с един от учените, които стоят зад проекта - доц. Найден Шиваров, който разказа интересни подробности за различните функционалности на роботите. По думите му е възможно роботите да бъдат пуснати на пазара до 15-20 години, като първоначалната им цена ще е близка до тази за нов автомобил.

доц. Шиваров коментира, че новата версия на робота по-малко прилича на човек, защото възрастните хора се плашели от хуманоидния Робко 11.

Българската машина вече е изпробвана в Милано. Там роботът се е грижил за възрастни хора в лечебно заведение. Днес двете машини бяха представени официално пред бизнеса и социалния министър Хасан Адемов днес.

12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...
Трябва ни кабинет тип Димитър Попов
България има нужда от правителство тип Димитър Димитров – подплатено с политически...
Полицайка съблече момиче насред улицата за обиск
При рутинна проверка полицайка съблече блузата на 20-годишна студентка и бръкна в бельото й. Това...
Лош ПР изиграл АЕЦ "Козлодуй" за 7-те млн. лв. за "Уестингхаус"
Няма нищо обезпокоително. Очевидно е грешка на ПР-а на АЕЦ "Козлодуй". Трябваше да се обясни...