Избраха нов митрополит на Западна и Средна Европа

Рейтинг:
2 0
Епископ Антоний получи подкрепата на всичките 10 членове на Светия Синод, които участваха в гласуването

Константийският епископ Антоний е новият митрополит на Западна и Средна Европа. Той е получил подкрепата на всичките десет членове на Светият Синод, които участваха в днешното гласуване.

Едва 35-годишен, досега Антоний беше най-младият епископ. От днес той стана най-младият митрополит в България. Роден е на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. От три години е викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

До избора се стигна, след като през юни Светият Синод освободи от поста митрополит Симеон по негово желание. Освен Антоний, другият кандидат за поста беше Месемврийският епископ Яков. Той обаче не получи нито един глас.

Каноничният избор на нов митрополит се проведе в синодалния параклис. Той започна в 9 ч. и продължи до 12 ч. Преди гласуването архиереите отслужиха Света Божествена Литургия.

Изборът не е таен. Митрополитите собственоръчно написват имената на своя избраник. Всеки от тях влиза в олтара и на Светия престол върху разтворено Свето Евангелие изписва собственоръчно, на бял лист, името на кандидата, който предпочита за митрополит на Западна и Средна Европа. След това бюлетините се преброяват и патриархът обявява кой е новият владика.

Очаква се по-късно днес Светият Синод да определи датата, на която ще се проведат изборите за нов митрополит на Варна.

добави коментар
Най-четени
Най-коментирани
Акция "Светлина" става акция "Зима"
КАТ затягат мерките по пътищата през зимата. Акция "Светлина" става акция "Зима".След промените от...
Блъснаха дядо и внуче по време на мотокрос
Състезател прегази дядо и внуче по време на мотокрос в Бобошево. Мъжът е приет с черепно-мозъчна...
В момента:
ПИН КОД
22:00
Новини
22:05
Спорт 7
23:00
Новини
3 ноември
София
В момента
Облачно
15°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 3°C
Max: 20°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 19°C
3 ноември
На този ден през 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб "Спутник-2", на борда на който се намира кучето Лайка. То става първото живо същество от...