УНСС търси 5 млн. лв за ремонт

Рейтинг:
4 0
Парите са нужни за укрепване на пропадналото Източно крило

Пет милиона лева са необходими на Университета за национално и световно стопанство, за да възстанови пропадналата част от сградата си. Вече трети месец корпусът остава затворен, а студенти и преподаватели търпят неудобството от това да делят аудитории и кабинети.

Новият корпус на УНСС е пристроен към основната сграда през 1994  година. В него има 28 учебни зали и десетки преподавателски кабинети.

През октомври миналата година сградата пропада. За щастие това се случва късно вечерта, когато по коридорите на университета я няма обичайната тълпа от студенти.

"Скърцаше всичко. Така се бяхме уплашили и ние, че излязохме, защото не знаехме какво може да се случи", разказва пред камерата на NEWS7 зам.-ректорът Николай Бакърджиев.

Така вече три месеца крилото остава затворено, а стотици студенти делят зали за лекции и упражнения. Преподавателите пък са настанени в кабинети на свои колеги.  Всичко това предизвиква неудобства. Официална причина за срутването е потъване на сградата в следствие на активизирали се подпочвени води.

Заключението на строителните експерти е, че за сградата все пак може да има спасение. Необходими обаче са пет милиона лева за спешно укрепване.

Университетът вече е поискал средства за укрепване и възстановяване от Министерствто на образованието. Пари могат да бъдат получени и от бюджета на регионалното ведомство, тъй като то е принципал на сградата.

Всички в учебното заведение искат средствата да бъдат отпуснати в най-кратки срокове, за е приключил ремонтът преди началото на новата учебна година през септември.

Отговорност на пропадането към момента не носи никой. Преди 20 години новия корпус е бил построен от вече закритите Строителни войски. Любопитното е, че планове и чертежи на сградата не са открити и до ден днешен.

добави коментар
Наводненията във Франция и Италия взеха жертви
Двама души загинаха, а над 150 бяха евакуирани заради наводненията в Югоизточна Франция. Тежко е...
Обявиха грипна епидемия в столицата
Грипна епидемия обявиха преди часове на територията на цялата Софийска област. Новината дойде от...
21 януари
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 2°C
Max: 10°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -1°C
Max: 7°C
21 януари
На днешния ден папа Юлий II издава нареждане да се създаде армията на Ватикана. Необходимостта от нея е продиктувана от непрестанните войни, които...