Протест

Замерват с чаша администратор №1 на Хонконг

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Депутатите са бесни на опитите да бъде задушена демокрацията

Хонконгски депутати замеряха днес главния администратор Лян Чжънин с предмети, включително чаша с вода, а други крещяха и размахваха плакати с искане за демократични реформи в бившата британска колония. Сцените се разиграха в законодателния съвет, ден след като стотици полицаи изкараха насила продемократични активисти от централния бизнес квартал и арестуваха над 500 души. Чашата не улучи Лян, но се счупи на парчета, след като падна на пода.

Той обвини депутатите, че използват "обиден език" и предприемат "все по-крайни действия". По време на годишна демонстрация на 1 юли по случай 17-ата годишнина от връщането на Хонконг на Китай стотици хиляди граждани призоваха Лян да подаде оставка. Според тях той не успява да служи на хората в азиатския финансов център. Лян, който отхвърли призивите за оставка, изрази съжаление за случилото се, а канцеларията му каза, че се е свързала с полицията.

Полицейски говорител заяви, че не са били извършени арести, но е започнало разследване по случая. Някои от депутатите казаха, че са били ядосани от начина, по който правителството на Хонконг е подходило към неотдавнашно решение за финансиране на два нови града, а други са протестирали срещу неспособността на правителството да отговори на неофициален референдум за демокрация, на който гласуваха почти 800 хил. души.

Правителство ще се състави трудно
Кабинет ще се състави трудно, няма да издържи дълго. Това е прогнозата на психолога доц. Антоанета...
В Сидни спасиха бебе вомбат
Американец от Илинойс отрано се подготви за Хелоуин като украси къщата си с пеещи светлини. В...
На война с етническата престъпност
Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които...
Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...