Протест

Мистериозна серия самоубийства в голям френски телеком

Рейтинг:
1 0
10 служители са посегнали на живота си в рамките на 3 месеца

Зачестяват случаите на самоубийства на служители на един от най-големите френски телекоми. Само от началото на година повече от 10 човека са отнели живота си, като най-вероятната причина за това е стресът на работното място.

Близки на Никола Фуше разказват, че мъжът никога не е говорил за самоубийство. Въпреки това многократно се оплаквал от проблеми на работното място. През един януарски ден той сложил край на живота си. 43-годишният Никол
а работел в непосредствена близост до централния парижки булевард "Шанз-Елизе". Мъжът бил нает от телеком оператора Orange, който дава работа на повече от 100 хил.  души във Франция. При нормални обстоятелства смъртта на Фуше може би нямаше да привлече вниманието на медиите, но това е поредният смъртен случай сред служителите на компанията.

Фактите са стряскащи – за последните
три месеца 10 служители са посегнали на живота си. Това е много тревожна тенденция, предвид факта, че Франция днес е една от държавите на челните позиции по процент на самоубийствата в света.

Не за пръв път в
Orange има такава печална серия.

В периода 2008-2009 г. самоубийствата са 35. Това доведе и до оставката на изпълнителния директор на компанията. Все още тече разследване по показания на служители, че ръководството оказва огромен натиск върху работниците и прилага противоречиви методи за управление.

Под влияние на френските власти, компанията създаде специален отдел, който да консултира служителите и да им помага в разрешаването на лични проблеми. Разследване на този отдел показало, че
осем от десетте смъртни случая тази година са директно свързани с работа.

Един от служителите на Orange, който бил на ръба на
самоубийство по време на приватизацията на някогашната държавна телефонна компания, разказва:

"Просто не бях на себе си. Принудиха ме да си сменя професията. Освободиха ме от предишните ми задължения. Дълго време бях без работа, без мотивация и мисъл за бъдещето. Бях депресиран, направо се поболях."

И други служители във френския телеком се оплакват от постоянни заплахи за предстоящи уволнения или преквалифициране в съвсем различна област.

CNN многократно се опита да предостави на Orange право на отговор и коментар за последните случаи на самоубийства, но от компанията отказаха. Коментар не получихме дори и от началника на отдела, който разследва случаите. В интервюта пред други медии от Orange заявяват, че всички случаи са продиктувани от различни мотиви, но продължават внимателно да следят микроклимата в компанията.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....