Лавров пристига у нас заради "Южен поток"

Рейтинг:
1 0
Руският първи дипломат ще се срещне с редица политически фигури

Руският външен министър Сергей Лавров пристига на работно двудневно посещение у нас. Основната тема, която той ще обсъжда с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и първия ни дипломат Кристиан Вигенин, е реализацията на проекта "Южен Поток".

Руското външно министерство отбеляза още преди дни, че се надява визитата да даде тласък на реализирането на проекта "Южен поток".

Въпросът е повече от деликатен, главно заради позицията на Европейската комисия (ЕК). На 3 юни институцията изпрати писмо до София, с което повдигна въпроси, свързани с възможно нарушаване на европейското законодателство. Опасенията на Брюксел са свързани от една страна с промени в закона за енергитиката, които според ЕК ще забранят достъпа до тръбата на други компании, освен "Газпром". От друга страна са свързани с непрозрачна процедура за избор на строител. 

В резултат на всичко това премиерът Пламен Орешарски разпореди спиране на работата по "Южен поток". Това стана, след като той се срещна с трима американски сенатори.

Стойността на договора за строеж все още се пази в тайна, но Орешарски увери, че не са предвидени неустойки. Тази вечер Лавров представя у нас и своя книга. След София първият руски дипломат лети за Словения.

Междувременно проектът "Южен поток" ще бъде тема на телефонните преговори  между Европейския съюз (ЕС) и Москва. Днес ще се очаква  еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак да обсъдят бъдещето на проекта.

20 пожарни екипа отводняват столицата
Служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по отводняване на обекти в...
Бурята в София взе жертва, в "Младост" има затиснати хора
Вследствие на силната буря има пострадал човек. Дърво в Борисовата градина по пътеката за къпалнята...
МИЕ не води разговори за приватизация на НЕК
Министерство на икономиката и енергетиката не води и не е водило разговори за приватизация на...
Пожар изгори домашни животни и покрив в Шумен
Домашни животни и покрив изгоряха във вилната зона в Шумен. Причината - недобре загасени въглени,...
Граната уби сирийска актриса
Сирийската тв актриса Сузи Салман загина, след като дома й бил обстрелван с гранати в квартал на...