Какви бяха реакциите в чужбина от отказа ни от "Южен поток"?

Рейтинг:
1 1
В Русия няма официални коментари, сериозно объркване настъпи и в Сърбия

Ден, след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че работата по газопровода "Южен поток" ще бъде спряна до пълното изясняване на отношенията с еврокомисията, реакциите не се забавиха.

В специално изявление от Китай, ресорният министър Стойнев твърди, че проектът е необратим и въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. В писмената си позиция Стойнев допълва, че продължава работата с Европейската комисия за изясняване на повдигнатите въпроси. Решението на премиера предизвика бурни коментари, и от управляващите и от опозицята.

Реакции има и в чужбина. Първи коментари направиха политици от държавите, през които трябва да премине газопровода.

Объркване настъпи в Сърбия. Рано през деня вицепремиерът на сръбската страна се обяви за отлагане на строителството, опирайки се на българското решение за замразяване. По-късно обаче премиерът опроверга информацията и обясни, че само правителството може да вземе такова решение. Европейската комисия приветства решенето на България. В Русия няма официални коментари. За сметка на това в руската преса бяха публикувани критики и оценки.

Директорът на руския Фонд за енергийно развитие Сергей Пикин коментира пред "Русия 24", че България зависи от европейските субсидии. Ако ЕС налага някакви санкции на България, то общността има  всички инструменти, и преди всичко ограничаване на субсидиите. По думите му България сега избира – да получи субсидии или поток от инвестиции в бъдеще.

Според Пикин, изборът на България е бил очевиден, а именно да се придържа към позициите на ЕС, независимо, че за страната това не е изгодно в средносрочна перспектива.

Действията на ЕС срещу реализирането на проекта "Южен поток" може да се разглеждат като начало на икономически санкции срещу Русия. Това заяви пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

От "Газпром" не са  коментирали замразяването на газовия проект. На фона на конфликта между Москва и Киев, България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ, е един от коментарите на вестник "Взгляд". 

Според  "Коммерсант" Украйна обсъжда да предаде своите газопроводи под контрола на американски и европейски компании. Това според изданието ще обезцени сериозно "Южен поток". 

Според Медиафакс "след дълга съпротива от страна на правителството на България, то е развяло бяло знаме".  

Опасно време в седем области
Жълт код в 7 области на Северна България обявиха от НИМХ за 10 юли. Предупредителният код ще е в...
Безразсъдно - ислямисти обстрелват с ракети атомен реактор
Ислямистка групировка в ивицата Газа е изстреляла три ракети към южния израелски град Димона,...
"Емпайър стейт билдинг" грейна в цветовете на Германия
"Краят на света за Бразилия" - така CNN накратко описа погрома на бразилския национален отбор на...
След потопа - бум на инфекции в Добрич
Тревога се възцари в Добрич, след като през последните няколко дни  средно по двама-трима...
Салмонелоза вкара осем души в болница
Случай на салмонелоза беше регистриран в Алфатар. Инфекцията е  установена при проверка на...