Протест

"Булгартрансгаз" строи три нови газопровода

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Проектите дават възможност за газификация на 12 общини

Държавното "Булгартрансгаз" ЕАД планира да изгради три нови газопроводни отклонения с пари от Международен Фонд "Козлодуй". Договорът с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на безвъзмездната помощ вече е подписан, съобщават от дружеството.

Новите преносни газопровода ще са до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог. Общата стойност на трите проекта е 21,79 млн. евро (42,61 млн. лв.). Безвъзмездната финансова помощ от Фонд "Козлодуй" е 11 млн. евро, а съфинансирането от "Булгартрансгаз" е 10,79 млн. евро.

Благодарение на целевото финансиране "Булгартрансгаз" вече има възможността и е взето окончателно инвестиционно решение за стартиране реализацията на тези проекти.

Развитието на газопреносната мрежа в страната с трите нови газопроводни отклонения, чието изграждане е планирано да завърши до 2016 г., ще даде възможност за газификация на общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Реализирането на проектите ще позволи доставката на природен газ и до още седем други общини - Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар, Челопеч. Това ще стане възможно чрез изграждане на газоразпределителни мрежи от тези отклонения.

Общият брой жители на 12-те общини, които ще могат да усетят ползите от проектите, е над 104 хил. души. Потенциални ползватели са 42 индустриални, близо 300 обществени потребители и около 18,9 хил. домакинства. Прогнозата сочи, че общата годишна консумация може да достигне 183 млн куб. м синьо гориво.

Изграждането на преносните газопроводи ще доведе до съществени икономически, обществени и социални ползи, твърдят от газовото предприятие. Ще бъде повишена енергийната ефективност и ще се намали консумацията на електроенергия. Очакванията са спестената електроенергия да е 221 789 MWh годишно.

По време на изграждане на трите газопровода ще бъдат осигурени общо около 500 временни работни места, а с реализирането на обектите ще бъдат осигурени над 100 постоянни работни места.

Съоръжението до Банско и Разлог се очаква да струва 9,67 млн. евро, до Панагюрище-Пирдоп - 7,2 млн. лв., а газопроводът до Свищов е разчетен за 4,7 млн. евро.

Huntur
Huntur
Трябва да насърчим тази компания да газифицира още области в България и без това имаме доста на наваксваме
Huntur
Huntur
Новите работни места са единствения ефективен начин за излизане от кризата! Друг няма!
Huntur
Huntur
Отлична новина! Трябва да се реализират нови и нови инвестиции
преглед на всички коментари (3)
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...
Трябва ни кабинет тип Димитър Попов
България има нужда от правителство тип Димитър Димитров – подплатено с политически...
Полицайка съблече момиче насред улицата за обиск
При рутинна проверка полицайка съблече блузата на 20-годишна студентка и бръкна в бельото й. Това...
Лош ПР изиграл АЕЦ "Козлодуй" за 7-те млн. лв. за "Уестингхаус"
Няма нищо обезпокоително. Очевидно е грешка на ПР-а на АЕЦ "Козлодуй". Трябваше да се обясни...