Водолаз спаси четирима бедстващи във Велико Търново

Рейтинг:
8 0
Васил Петков участва в сложна спасителна операция на пътя към Дряново през нощта на 19 юни

Частично е отменено бедственото положение в област Велико Търново. В община Велико Търново то остава в сила. Работни групи описват щетите и разрушенията в засегнатите частни имоти и инфраструктура във великотърновските квартали по крайбрежието на река Янтра, както и в градовете Килифарево и Дебелец. Проходът на Републиката е затворен за движение, за да бъде ремонтиран.

Как старопрестолната столица се размина с голяма трагедия и загинали при водното бедствие? Историята е малко известна и е от кошмарната вечер на 19 юни, когато река Белица преля.

В продължение на пет часа четиричленно семейство е бедствало в 6-метрови води и оцелява благодарение на случайното обстоятелство, че в близост се е намирал професионален спасител и водолаз.

Асфалтовата настилка на пътя между В. Търново и Дрянов е отнесена от водите на река Белица. В страни от него, вече втори ден, стои един наводнен автомобил. В злополучната нощ на 19 юни в него пътуват четирима души, когато приливнaта вълна отнася колата във водата, която вече е с ниво 6 м.

Автомобилът се закача на върха на дърво. На покрива излизат възрастни мъж и жена. Останалите двама пътуващи – 33-годишна жена и 12-годишната й дъщеря са отнесени на 300 м до върха на друго дърво, където остават блокирани. Един час стоят в клоните и викат за помощ.

Случайно в региона се оказва професионалният водолаз Васил Петков. Извикан е от органите на реда, защото никой не може да предприеме спасяване в 6-метрови води. Васил винаги носи своята екипировка и започва акция по спасяване, първо на двамата възрастни.

След като прибира бедстващите от покрива на автомобила, Васил разбира в тъмнината, и за още две жени в критично положение. Гмурка се отново, но изваждането им само с неговата екипировка е почти невъзможно. Живеещият в близкото село Ивелин Йорданов, който има професионална лодка за спасяване също се включва в спасителната акция.

Три часа гребе, борейки се с бурни води и отнесени дървета, за да премине разстояние от 300 м и да извади жената с детето.

Четиричленното семейство и откарано с хипотермия в близката болница, но вече са изписани здрави и неоткриваеми. Васил и Ивелин разбират каква рискова спасителна операция са провели и твърдят, че и при следващ случай няма да се поколебаят отново да действат по този начин.

Спасителите на четиримата бедстващи са получили още същата вечер благодарност от спасеното семейство. И това им стига - не искат нищо повече.

добави коментар