Кражби по тролейбусната мрежа във Велико Търново

Рейтинг:
0 0
Общината губи хиляди левове за възстановяване на проводниците

След кражбите на проводници от електропреносната мрежа във Велико Търново, посегнаха и на тролейбусната. Въпреки напрежението от 650 волта, което тече по медните проводници, апашите успяват да крадат големи количества, без да бъдат възпрепятствани.

Тролеи във Велико Търново няма от години, въпреки това по въздушната тролейбусна мрежа продължава да тече ток, именно с цел предотвратяване на кражбите. Затова и всяка кражба коства хиляди левове на общината за възстановяване на проводниците.

Десетки жители на старата столица роптаят срещу кражбите, тъй като таят надежда за възобновяване на тролейбусния транспорт в града.

Оказва се, че апашите са наясно със законите на електричеството, тъй като прецизно успяват да смъкнат медените проводници, без да бъдат засегнати от 650-волтовия ток, който тече по тях. Лицензираните пунктове за вторични суровини пък не са предпочитани от крадците на жици, тъй като по закон там има постоянно видеонаблюдение, чиито записи се съхраняват минимум година.

"Тази стока се търгува предимно на черния пазар, където няма разрешителни, няма банкови гаранции, няма видеонаблюдение. Те са плътни – чиста мед за 7 до 8 лв. на килограм", коментира управителят на пункт за Вторични суровини - Георги Георгиев.

От Общината предвиждат изграждане на електробуси. Каква е съдбата на тролейбусната въздушна мрежа обаче, все още не е ясно.

добави коментар
Най-нещастните италианци живеят във Венеция
Най-романтичният град на Италия, магнит за туристите от целия свят - Венеция, се оказва и...
Ще влязат ли багерите в Карадере
Строителство на ваканционен комплекс в защитена зона Карадере близо до Варна няма да има, ако...
20 март
София
В момента
Слънчево
15°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 16°C
Утре
Слънчево
Min: 2°C
Max: 17°C
20 март
Днес посрещаме астрономическата пролет. Тя ще настъпи точно в 18:57 ч. българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато денят и...