Усвояването на европари – бизнес в Габрово

Рейтинг:
10 3
Томислав Дончев замесен в политически игри за милиони

Днешният водач на листата на ГЕРБ за евродепутат Томислав Дончев придоби популярност като бивш министър на еврофондовете без портфейл и несъстоял се министър на финансите след отстраняването на Симеон Дянков от правителството на Бойко Борисов. Аргументът на тогавашния премиер Бойко Борисов да направи кмета на Габрово Дончев член на кабинета си, който да управлява именно евросредствата, беше, че градът успешно печели най-много европроекти.

В столицата на хумора обаче наричат Томислав Дончев "национална компания за усвояване на европари". Причината е, че пари по европроекти наистина са печелени, но резултатите от тяхната реализация не личат. През ръцете на три поредни кмета от ГЕРБ – Томислав Дончев, Николай Сираков и Таня Христова, са преминали над 18 600 000 евро, 2/3 от тях по т. нар. "меки мерки", тоест ремонти на сгради и пътища. Трайността на ремонтите е твърде крехка, а разследване на службите установява, че са реализирани в остър конфликт на интереси по време на бившия зам.-кмет по европейските проекти на града от времето на Томислав Дончев и сегашен кмет - Таня Христова. Всички фирми, печелещи конкурсите на проектите, наемат за подизпълнител фирмата на нейния баща Венко Баджаров – "Баджо", която произвежда дограми.

Платежни документи доказват, че "Баджо" фактурира значително по-високи суми, тъй като проектите се контролират от служители на Таня Христова. На този принцип са ремонтирани Природо-математическата гимназия "Академик Иван Гюзелев", училище "Райчо Каролев", детска градина "Радост 2", финансирани по проект "Осигуряване на ефективна, общодостъпна и модерна образователна инфраструктура за устойчиво развитие на Община Габрово". Проектът и реализацията му са обект на разследване, което все още не е приключило. В анализа му се казва, че "част от средствата от фондовете на Европейския съюз са усвоени с измама по смисъла на Наказателния кодекс".

Забележителното в усвояването на европарите през последните седем години, откакто ГЕРБ управлява Габрово, е, че единици от местните фирми получават поръчки. Едната е свързана с видния предприемач в града Иван Лесев и днес строи вилата на депутата и дясна ръка на Томислав Дончев в града – Цветомир Михов. А другата е на Генка Генчева, чийто син е близък приятел на Михов.

Драстичен е примерът с крайбрежната ул. "Аврам Гечев", погълнала около 4 млн. и реализирана от консорциум, в който влиза софийска фирма, собственост на Цветан Асенов, който е координатор на район на ГЕРБ в столицата и приятел на брата на Таня Христова. Една от терасите на алеята падна в реката само две седмици, след като Бойко Борисов преряза лентата й и само по чудо няма жертви, тъй като обикновено там се разхождат майки с деца. След проверката се оказа, че е изградена без арматура, както и всички останали тераси, които се налага да бъдат укрепени наново.

Около 15 хил. лв. до този момент е погълнало и писането на транспортни стратегии, всички до една - от външни фирми, докато фирмата "Общински транспорт" загива. Габровци с потрес установяват, че за да се преразпредели поредната евросума пред Спортната зала е извадена настилката от скъп гранит и заменена с щампован бетон. Още след първата година на поставянето му се налага да бъде ремонтиран. За друг европроект – изглаждане на паркинг пред съда, е записано поставянето на бордюри. Но тъй като структурата е дъгообразна, а бордюри във формата на дъга не съществуват, зейналите дупки са запълнени с бетон, остойностен като бордюри.

Най-апетитното парче от габровските европари е водният цикъл, който ще погълне 126 млн. и заради който Томислав Дончев наложи двете кметски кандидатури, след като стана министър – на приближените си Николай Сираков и Таня Христова. И в този консорциум няма нито една габровска фирма, макар да са включени дори и такива от Сандански и въпреки че няколко местни фирми произвеждат подходящи тръби, но според експерти положените са внос от Македония, а това е в разрез с изискванията на Европейския съюз (ЕС).

Едва ли е случаен и фактът, че счетоводството на този проект, както и на всички останали в общината, е под контрола на бивша служителка от фирмата на депутата Цветомир Михов и съпруга й. Огромното притеснение на габровци е, че до този момент са изразходени едва 26% според отчета на местния комитет, а сроковете изтичат. До края на 2014 г. трябва да бъдат приключени линейните мерки, а август 2015 г. е крайният срок за завършването му.

Подобна е и ситуацията с тунела под Шипка, където трябва да бъдат усвоени 80 млн. лв. до 2020 г., а са завършени едва 3 км, въпреки клетвените предизборни обещания на Росен Плевнелиев, че щом обходният път се строи, значи ще има и тунел. Затова габровци са притеснени, че не само ще изгубят парите, но може да се наложи и да връщат вече усвоените, ако не се вместят в сроковете.

Така Томислав Дончев е превърнал усвояването на европари в бизнес със затворен цикъл в Габрово с подкрепата и защитата на депутата Цветомир Михов, който пък е настанил цялата си рода и бизнес ортаци по високите постове в общината. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран в подробности за далаверите на Дончев, Михов и Христова в поредица от декларации на местни членове на партията. Реакция обаче няма.

В студиото на "Гореща точка" по TV7 днес гостува Калин Илиев – човекът, предложил Томислав Дончев за кандидат на ГЕРБ за кмет на Габрово. Чуйте неговата позиция на страницата на предаването в сутрешния блок на TV7 "Добро утро, България!".

добави коментар
Най-нещастните италианци живеят във Венеция
Най-романтичният град на Италия, магнит за туристите от целия свят - Венеция, се оказва и...
Ще влязат ли багерите в Карадере
Строителство на ваканционен комплекс в защитена зона Карадере близо до Варна няма да има, ако...
20 март
София
В момента
Слънчево
15°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 16°C
Утре
Слънчево
Min: 2°C
Max: 17°C
20 март
Днес посрещаме астрономическата пролет. Тя ще настъпи точно в 18:57 ч. българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато денят и...