Протест

Защо ни удари градушка и кога очакваме нова

Рейтинг:
1 0
Чуйте отговорите от синоптика ни Симеон Матев

След градушката вчера, която уби един човек, рани десетки и нанесе щети на повече от 800 000 леки автомобила в столицата някои си задават въпроса - защо не бяха изстреляни ракети да разбият градоносният облак?

На този въпрос отговор дава синоптикът ни Симеон Матев:

"Очаквахме да превали и прегърми, но такава опустошителна градушка дори нас ни изненада. Разбира се, говорим за прогноза издадена 24 часа по-рано. Вече с напредване на деня се видя, че има добри условия за силни бури, но ставаше въпрос за по-голяма площ. Едва час преди самата буря може да се предполага какво ще стане, но без голяма конкретизация.

Проблемът, че при такава ситуация процесите са изключително динамични и бързи, дори в началото на облака имаше индикации, че ще мине северно от столицата, но впоследствие изведнъж избухна над самия град и видяхме какво стана. Агенцията за борба с градушките и гражданската авиация разполагат със съвременни методи за следене на метеорологичната обстановка и най-вероятно около час преди събитието са виждали вече зародишите на предстоящата буря. В такъв етап на развитие не може да се предположи до какво ще доведе тя. Самата агенция за борба с градушки има основно предназначение да пази земеделските площи от щети и няма в близост до столицата площадка за въздействие върху облаците.

Но дори и да имаше специално за вчерашната буря едва ли щяха да успеят да потушат развитието на облака, защото той беше изключително мощен и с бързо развите, което освен всичко друго това става над самия град, а няма практика да се изстрелват ракети над населени места, заради опасност от инциденти. Бедствия с такива размери стават веднъж на няколко години, но въпреки това през следващите дни над Балканите ще има условия за гръмотевични бури и интензивни валежи.

За нашата страна по-силни валежи с опасност от градушки се очакват над Северна България, през утрешния ден и в петък. В събота явленията ще отслабват, в неделя ще бъде слънчево и приятно топло, но в началото на следващата седмица отново небето над България ще бъде по-бурно. Ще има валежи и гръмотевици, по-силни над Западна и Северна България", каза Матев.  

Хванаха пари, "маскирани" с червен и черен пипер
Пачки с английски паунди, опаковани в червен и черен пипер, разкриха митническите служители на ГКПП...
Ще има уволнения по случая с Ана-Мария
Ще има дисциплинарни наказания по случая с Ана-Мария от IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров"...
В България няма система за закрила на детето
България е единствената държава в Европа, в която училищата нямат собствени политики за безопасност...
Лов на вещици в Танзания, изгориха живи седем души
23 души бяха арестувани в Танзания, защото изгорили живи седем души, за които смятали, че са...
5000 лв. глоба и година пробация за търговец на гласове
Една година пробация и 5000 лв. глоба наложи съдът в Свиленград на търговец гласове.29-годишния...