10-годишно момче чака трансплантация на бял дроб

Рейтинг:
6 3
Институциите подписаха смъртна присъда на детето ми, плаче майката на Васко

10-годишно момче от Пловдив се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб. Според майката на детето българските институции бездействат и буквално са подписали смъртната присъда на момчето.

Той е само на 10, но детството му е различно от това на другите деца. Почти целия си живот Васко изкарва в болничната стая. Когато е едва на годинка, лекари му поставят диагнозата "имунен дефицит". След две животозастрашаващи пневмонии белият дроб на Васко е сериозно увреден.

От тук започва борбата на 39-годишната Веселина. Докторите са категорични, че детето се нуждае от трансплантация на бял дроб. Тя не се прави в България и семейство Вълчанови трябва да търсят спасение в чужбина. Подали молба във Фонда за лечение на деца. Първоначално са одобрени.

Четири месеца по-късно обаче Веселина Вълчанова получава поредната неприятна новина. От фонда й отговарят, че клиниката отказва трансплантация. Причината – имунният дефицит и невъзможността за посттрансплатационни грижи в България. Отчаяна, Веселина търси обяснение от шефа на Фонда.

Това обаче не спира майката и тя настоява да се потърсят алтернативи.

10-годишният Васко обаче не може да чака добрата воля на чиновниците. Той просто няма време. За него всяка настинка може да е фатална. Докато фондът разиграва малкия Васил, баща му си намира работа в чужбина. За да издържа семейството си.

"Сутрин се събуждам със страх - какво ще ни предложи денят и вечер лягам с благодарност, че още един ден съм изкарала с него" – казва майката.

Веселина се принуждава да пише сама до клиниката във Виена, както и до други клиники в Германия.

"Бих попитала ако те са на моето място, ще подпишат ли смъртната присъда на детето си. Защото те това направиха – подписаха на моето дете, оставиха го, докато може да живее..." - допълва Веселина.

Тя продължава да понася ударите на съдбата и да се бори с безразличието на хората, облечени с власт. Защото да си майка не е длъжност, а призвание.

Откриха труп на прострелян мъж
24-годишен мъж е открит прострелян с пистолет в местността "Кръста" над Благоевград, съобщава...
Авария приземи самолета на Груевски
Правителственият самолет с македонския премиер Никола Груевски на борда, е кацнал аварийно в...
ДАИ погна автобусни превозвачи
Изненадващи проверки на превозвачи на Граничен пункт "Кулата" установиха масово неспазване на...
14-годишно момче се удави в София
14-годишно момче се удави в местност край София. Трагедията е станала в баластриера "Пет могили"...
Сливенско село бедства заради свлачище
Бедствено положение в сливенското село Сотиря беше въведено от 17 ч. тази вечер. Причината за...