Двойна разлика между заплатите в София и Видин

Рейтинг:
0 0
Тагове:
Към края на юни средната заплата за страната се увеличава със 7,6%

Средната заплата в София е два пъти по-голяма от тази във Видин, Силистра и Благоевград, показват данните на националната статистика за второто тримесечие. И докато в столицата и големите градове заплатите растат, в три области на страната продължават да намаляват.

По традиция заплатите в
IТ сектора са над средните, но тъй като дават работа на различен тип специалисти, и възнагражденията на отделните служители са различни.

Докато младите търсят бъдещето си в големите компании в столицата обаче, заплатите в малките градове продължават да намаляват.

Към края на юни средната заплата за страната се увеличава със 7,6% и стига до 879 лева. За сравнение, в средата на миналата година средната работна заплата е била 817 лева.

Възнагражденията остават по-високи в обществения сектор, където служителите са получавали средно по 917 лева на месец, в същото време заплатите в частния сектор растат по-бързо - с над 9 на сто за година. Така към края на второто тримесечие служител в частна фирма е получавал средно 876 лева.

Но ако в София средната заплата е 1200 лева, във Видин хората работят за два пъти по-малко. Иначе най-голямото увеличение на възнагражденията е в столицата - с 11%, в Перник - почти 10%, Гарбово и Плевен - с малко над 9%. На другия полюс са Кърджали, Смолян и Силистра, където заплатите намаляват с 1 до 2% и също са около два пъти по-ниски от тези в столицата.

Най-високи остават заплатите в сферата на създаване и разпространение на информация - около 2000 лева, финансите, енергетиката и държавното управление. Най-ниско платена е работата в хотелиерството, селското стопанство и строителството.

Ромите от Максуда трябва да напуснат до часове приюта
Ромите от съборените къщи във варненската махала Максуда трябва да напуснат до часове приюта,...
Борисов: Не съм искал България да е гореща точка за бежанци
България не е искала да бъде гореща точка за бежанци, в страната ни отдавна има регистрационни...
Близките на Емил Шарков организираха турнир в негова памет
В памет на убития в Лясковец командос Емил Шарков днес съпругата му, негови колеги и цивилни...
Прехвърлиха в "Пирогов" един от пострадалите край Абланица
Един от тежко пострадалите в катастрофата край Абланица е транспортиран за лечение в "Пирогов",...
Ремонт в центъра на София спря тока тази сутрин
Строителни дейности в центъра на София са причина за липсата на електрозахранване тази сутрин,...