Наесен може да гласуваме за парламент и президент

Рейтинг:
0 0
Това прогнозира в студиото на "Гореща точка" по TV7 социологът Кънчо Стойчев

Възможно е през есента да гласуваме едновременно за парламент и президент, това заяви в студиото на "Гореща точка" по TV7 социологът Кънчо Стойчев. Според него президентът Росен Плевнелиев се е превърнал в най-голямата тапа на политическите процеси у нас.

Пътят на България напред минава през парламентарни избори, организирани на основата на консенсус и проведени легитимно, особено на фона на събитията в Украйна и задълбочаващата се криза, от която страната ни ще бъде един от най-големите потърпевши.

Предстоящият евровот ще бъде определящ за двете най-нови политически сили у нас – "България без цензура" (ББЦ) и АБВ, коментираха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров. От изборите за Европейски парламент (ЕП) през май ще стане ясно дали новите партии ще добият стартова позиция за парламентарния вот. По думите на Кънчо Стойчев най-голям шанс да изпрати свой представител в ЕП има ББЦ, тъй като трети месец държи положителен тренд в социологическите проучвания, за разлика от АБВ, които бележат спад.

Отливът от формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов социолозите обясняват с факта, че той е много добре познато лице и е нормално след първоначалния ентусиазъм да последва разочарование в избирателите. Успехът на ББЦ пък се дължи до голяма степен точно на това, че лидерът на партията Николай Бареков не е познат като политик.

Вижте цялото интервю с Кънчо Стойчев и Димитър Димитров на страницата на "Гореща точка" в сутрешния блок на TV7 "Добро утро, България!".

добави коментар
Huntur
Huntur
Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството „Натуркрафт” ЕООД. Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици. Семейният приятел на Плевнелиев – Прокопиев, игра и ключова роля в продажбата на държавния дял в енергото. Свързаното с енергийния олигарх дружество „Булброкърс” бе посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в “EVN Електроразпределение” и “EVN Електроснабдяване”, който бе 33%. Държавата получи от приватизацията общо малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на „Булброкърс”. Средната цена за акция, постигната на аукциона, организиран от посредника, бе 1632,56 лв., а последната оферта на EVN бе 3045,34 лв. за акция. Още тогава шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лв. От анализа на КФН става ясно, че мажоритарният собственик на електроразпределителното дружество EVN оценява държавния дял от 33% чрез отправеното търгово предложение с повече от близо 88 млн. лв. от достигнатата цена на приватизационните аукциони. А реално посредникът оценява тези акции на двойно по-ниска цена.
Huntur
Huntur
Разобличаване ЕVN и „Дондуков”2 толкова се стараха да запазят в тайна заверата си, че при втората среща между Шишковиц и Плевнелиев – на следващия ден – вече официална, двамата не размениха дори и дума. Шишковиц се появи и на лекцията на държавния ни глава в Дипломатическата академия на Виена, като беше облечен със същите дрехи, с които беше и на срещата в грандхотел „Виена”. Дори беше закичил на ревера си значка с логото на енергийния холдинг. А щом влезе в залата, извади мобилния си телефон и веднага започна да прави снимки на Плевнелиев, който говореше от трибуната. Но двамата не дадоха каквито и да е било признаци за близките си контакти. След като приключи с лекцията си, българският президент се изнесе в съседна зала, за даде интервюта за две австрийски медии. Шишковиц пък се включи в коктейла заедно с останалите гости. На въпрос на „Телеграф” какво са си говорили с Плевнелиев по време на срещата им в хотела, енергийният бос се направи на разсеян и заяви, че сигурно някой го е припознал. Шишковиц е добре познат в нашата страна, той беше председател на Управителния съвет на EVN – България. Вестник „Телеграф” съобщава, че ще изпрати в понеделник официално запитване до централата на EVN във Виена, както и до президентството, каква е била целта на тази частна среща и какви теми са обсъждани на нея. И ще чакаме техния отговор, тъй като президентът Плевнелиев дължи обяснение на обществото. Ще продължим да разкриваме и схемите на кръжеца, част от който е и държавният ни глава, и който обвинява други хора в задкулисие с една единствена цел – да прикрие далаверите си. Фирма на Прокопиев лапна милиони от сделката за държавния дял в енергото "Телеграф" припомня още, че взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев далеч не са от днес. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас.
Huntur
Huntur
Визитата на Плевнелиев стартира по-малко от 24 часа след завръщането му от посещението му в Лондон. Пътуването до Австрия беше пазено в тайна до последно от медиите, като от президентството информираха за него чак в сряда вечерта с кратко съобщение, в което срещата не фигурираше. Дотогава информация за визитата имаше само в блога на българите, живеещи в Австрия, като там също нямаше данни за рандевуто. Пишеше обаче, че сред организаторите на форума, на който Плевнелиев ще изнесе лекция в петък, е и Виенският икономически форум. В неговия борд е и EVN. Държавният ни глава кацна в столицата на Австрия в четвъртък сутринта, придружен само от трима гардове, прессекретаря си Мария Иванова и шефа на протокола си Иван Кондов. Шестимата пътуваха в граждански полет на австрийските авиолинии, отлетял от София в 8 часа. Във Виена Плевнелиев и антуражът му се настаниха към 9,20 часа местно време в тузарския петзвезден грандхотел „Виена”. Делегацията зае петия етаж, а персоналът в хотела знаеше само, че им гостува български министър и си нямаше понятие, че става въпрос за президента ни. Първият, с когото се срещна на австрийска почва Плевнелиев, пък бе именно представителят на EVN. Точно в 12 часа шефът на протокола му слезе във фоайето, за да поеме тайния гост и да го качи в апартамента на държавния ни глава. Австриецът обаче беше дошъл 10 минути по-рано и нервно обикаляше из лобито на хотела, докато чакаше да бъде приет. Срещата между двамата продължи точно 1 час. След нея чужденецът слезе сам с асансьора, а пред хотела веднага награби телефона си, за да проведе кратък разговор - най-вероятно да докладва резултатите от рандевуто. След няколко минути пред входа се появи и лимузина “Ауди”, която го откара. Междувременно пред хотела чакаше и ескортът на Плевнелиев, състоящ се от лимузина “Мерцедес” с българските флагове и няколко коли на австрийската полиция. 10 минути след излизането на австриеца Плевнелиев също слезе пред хотела и се качи в кортежа, за да стартира официалната си програма в Австрия. Достъпът до президента ни беше абсолютно невъзможен заради гардовете му, които зорко бдяха да не бъде обезпокояван. Щом видяха човека на „Телеграф” пък, охранителите на хотела отидоха да говорят с персонала и се погрижиха журналистът да бъде изгонен от вътрешността на сградата.
преглед на всички коментари (10)
САЩ легализират електронните цигари
САЩ предложиха за първи път да се регламентира употребата на електронни цигари. Идеята е те да се...
Лас Вегас "изниква" до Елин Пелин
Мащабен проект с азиатски инвеститори цели да се построи еквивалент на Лас Вегас и Макао в България...
25 април
София
В момента
Дъжд
13°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 10°C
Max: 15°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 10°C
Max: 16°C
25 април
    На 25 април 1962 г. в Бургас се ражда поетесата Петя Дубарова. Родителите й са учители, огромна роля в изграждането на твореца в нея...