Онкоболници ще започнат да връщат пациенти

Рейтинг:
0 0
Това предстои, ако НЗОК не изплати отчетената надлимитна дейност на лечебните заведения

Онкоболници връщат пациенти. До крайната мярка ще се стигне в началото на следващия месец, ако здравната каса не изплати надлимитната дейност, отчетена от лечебните заведения.

Задълженията на здравния фонд към две столични болници за март и април надхвърлят 200 1,2 млн. лева. Пациентите на столичния онкодиспансер са се увеличили с 10 процента от началото на годината. Месечните му лимити обаче са орязани с 25 на сто.

През март и април болницата е отчела надлимитна дейност за почти 1 млн. лева. Сумата още не е изплатена. За да не трупа дългове, болницата може да ограничи приема на пациенти.

В онкодиспаснера се лекуват над 46 хиляди болни от София и областта. В подобна ситуация е и онкологичната клиника на друга столична болница. Пациентите са се увеличили двойно за един месец, касата обаче не е вдигнала лимита и вече дължи на болницата над 200 хиляди лева.

"Ако до края на месеца не получим някакви средства, с които да покрием нашите задължения към доставчици на лекарства, ще бъдем принудени да връщаме пациенти или ще ги помолим да ни финансират те нас", коментира д-р Анелия Рачева, административен директор на частна болница.

От касата обявиха, че болниците нямат основания да връщат пациенти, защото всички дейности в рамките на лимита до април са изплатени. Надлимитната дейност ще се плаща след проверка при условие, че няма нередности при изразходването им.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...