Адвокати и нотариуси на война за клиенти

Рейтинг:
2 0
Източник: TV7
Повод за спора станаха готвените промени в Закона за адвокатурата

Адвокати и нотариуси се изправиха едни срещу други заради готвените промени в закона за адвокатурата. Новите правила ще дадат възможност на адвокатите да издават удостоверения и да заверяват копия от оригинални документи, които не подлежат на вписване. Нотариусите пък се притесняват, че ще загубят клиентите си и обвиниха адвокатите, че искат да им вземат хляба.

Това няма да стане, заявиха в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, която гостува заедно с председателите на колегиите в Кюстендил и в Благоевград – Васил Иванов и Емил Ядков. По думите им между двете гилдии няма конфронтация, а напротив – взаимопомощ. Промените пък се правят за улеснение на гражданите.

У нас има 613 нотариуси и канторите и сега не са претъпкани, заяви пък Красимир Катранджиев, който оглавява Съвета на нотариусите. По думите му в момента няма необходимост от допълнителни специалисти. Според него с промените ще се наруши принципът на безпристрастност. От друга страна, адвокатите не разполагат с необходимия архив.

След въвеждането на промените не всички адвокати ще имат права да заверяват документи, а само тези, които отговорят на посочените изисквания и са получили специална регистрация. За тях ще важат същите правила за безпристрастност, които са валидни и за нотариусите, заяви Ралица Негенцова. Според гостите в момента общественото мнение се настройва излишно. Ограничаването на конкуренцията ще доведе до занижаване на услугата, споделиха те.

За по-добро качество в работата на юристите от 1 април бяха вдигнати и минималните адвокатски тарифи. Те трябва да получават достатъчно и да не се претоварват с работа, за да могат да се издържат. Средства трябват за поддръжката на офисите, за квалификация. При по-високи тарифи, те ще поемат по-малко като брой дела и ще могат да се подготвят по-добре. Хората, които нямат финансови възможности, могат да се възползват от безплатната правна помощ.

Всички мнения по темата можете да чуете от видеото към предаването "Добро утро, България!"

добави коментар
Капитанът на ферибота се спасил първи
Арестуваният капитан на потъналия пътнически ферибот край Южна Корея е бил сред първите, които са...
Украйна поиска великденско примирие
Киев призовава за примирие по Великден в Източна Украйна. Украинският министър на външните работи...
В момента:
Голямата рифова долина – Дивото сърце на Африка: Трева
08:10
Наука за светците
09:00
09:10
Топ Гиър САЩ
20 април
София
В момента
Облачно
9°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 4°C
Max: 17°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 20°C
20 април
Датата 20 април завинаги ще остане в паметта на България с подвига на Христо Проданов, който става първият наш алпинист, покорил Покрива на света...