"България без цензура" влиза в парламента

Рейтинг:
1 0
Това показва данните от ново изследване на Института за модерна политика

5% подкрепа получава движение "България без цензура", заедно с ВМРО и Земеделския народен съюз, според данните от последното проучване за обществено-политическите нагласи на Института за модерна политика. Така на практика, макар и извън парламента, движението на Бареков се оказва трета политическа сила - след БСП и ГЕРБ, като печели повече подкрепа и от ДПС, и от Реформаторския блок, които събират по 4,8%. Тествани поотделно, "България без цензура" получава 3,5% (което сочи потенциал и за самостоятелно влизане в парламента), а ВМРО 1,3 %.

Другата непредставена парламентарно формация, която има потенциал да преодолее 4-процентната избирателна бариера е Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.).Той регистрира 4,8 % подкрепа от общия брой на респондентите. Публично заявеният политически съюз на движението на Николай Бареков "България без цензура" с ВМРО и Земеделския народен съюз е първата политическа извънпарламентарна сила.

В предходното изследване двете политически конфигурации - "България без цензура"-ВМРО-ЗНС и Реформаторския блок - бяха с разменени позиции. Хипотезата за известното изоставане на реформаторите, както сочат данните от декември е, че влияние върху подкрепата за Реформаторския блок оказват разцепленията, свързани с напускането на партия "Зелените" (която в настоящото изследване регистрира самостоятелна подкрепа от 0,8 %) и партията "Синьо единство". Друг фактор, който вероятно оказва влияние в тази посока е трансформирането на Реформаторския блок от гражданска платформа в традиционна партийна коалиция, обясняват социолозите.

Декемврийското проучване на социологическия екип на Института за модерна политика регистрира лека преднина за БСП спрямо бившите управляващи от ГЕРБ. БСП получава подкрепата на 21,2 % от общия брой на респондентите, а ГЕРБ 21.0%. Разликата от 0.2 % обаче е пренебрежимо малка и на практика потвърждава изравнените позиции на двете политически сили, регистрирани и в проучването от ноември. Въпреки сътресенията в ГЕРБ, свързани с напускането на депутати от парламентарната група, и натискът, който антиправителствените протести продължават да оказват върху управляващите, на този етап не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ. Те са по-скоро в условията на "позиционна война", отколкото в политическо настъпление или отстъпление, посочват от Института за модерна политика.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8 % от общия брой на респондентите. Паритет се регистрира между двете националистически партии – "Атака" и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на респондентите. От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира наличието на електорална подкрепа (в процент от общия брой на респондентите) за непартийното Движение "Модерна България" – 1.0 %, партията на Светльо Витков "Глас народен" – 1.0 %, партия "Зелените" – 0,8%.

Почти половината от респондентите – 48,6 %, смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9% не одобряват предсрочния вот, докато 24,5 % от анкетираните не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация.

57,3 % от респондентите декларират готовност да гласуват, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване. 20,7 % не биха гласували, а 22,1 заявяват, че не са решили дали да гласуват.

Обширен коментар по темата от политолозите Мария Пиргова и Димитър Димитров очаквайте утре, 30 декември, в сутрешния блок на TV7 "Добро утро, България".

добави коментар
Георги
Георги
Че защо да не влезе? Важното е БСП, ГЕРБ и ДПС да са с колкото може по-малко представители. Ясно е, че тези три партии нямат стигане след като ограбиха всичко, но поне да им се намалят гласовете е възможно.
преглед на всички коментари (1)
Какво си пожела един клошар за ЧНГ
В новогодишната нощ освен обещанията за промяна всички таят надежда, че новата година ще е по-добра...
Обещахте ли си промяна от 1 януари?
Традиционно в новогодишната нощ наравно с наздравиците и пожеланията, се чуват и гръмки обещания...
06:30
Пътуване със CNN
07:00
Световен пътешественик
08:00
1 януари
София
В момента
Облачно
0°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 0°C
Max: 5°C
Утре
Мъгла
Min: -2°C
Max: 6°C
1 януари
Днес еврото празнува своя 14-и рожден ден. Единната европейска валута се появи официално на 1 януари 1999 г., заменяйки своя евро предшественик...