Центърът за градска мобилност събира такси незаконно

Рейтинг:
3 0
Не е ясно къде отиват парите от синята и зелената зона

Незаконна ли е синята зона и ако е – как може да потърсим правата си в съда? В "Добро утро, България!" се срещнахме с Гергана Владкова, която е председател на Софийски обществен съвет, който определя събирането на такси от общината като незаконно. По думите на Владкова не е ясно дали двете зони за паркиране в центъра на столицата функционират, след приемането на новите правила за паркиране през септември 2013 г. За да се случи това, кметът на столицата трябва да издаде заповед – обясни Владкова.

По-съществената причина, аргументираща нерегламентираното събиране на такси, според обществения съвет е статута на Център за градска мобилност, което събира налозите. То не е общинско дружество, каквото е изискването в закона, а търговско дружество – т. е. с тази организация общината може да извършва стопанска дейност. Служба по контрол на правила, които следват от нормативни актове - не може да бъде стопанска дейност, подчерта Владкова.

Така излиза, че Столична община и държавата финансират най-богатото общинско предприятие – Центъра за градска мобилност. За последната година общинското предприятие, което работи като търговско дружество, не е подпомогнало с нито лев местната управа.

86 млн. лв. е дала общината на центъра за 2013 г. Отделно от това дружеството е получило други 30 млн. Като държавна субсидия. И тук идва парадоксът - Столичната община не е получила нито лев от Центъра за градска мобилност.

Росен Малинов – областен управител на София, обясни, че ако се запише в наредбата, че е общинско предприятие или служба на общината, приходите от дейността на дружеството ще влизат директно в бюджета и там ще подлежат на контрол на Сметната палата.

Къде обаче отиват всички тези пари - не е ясно. Помолихме ръководството на Центъра за градска мобилност за месечен разчет на приходите и разходите от синята зона, наказателните паркинги и скобите. Получихме само общи данни за 2012 г. По документи приходите от синята зона, паяците и скобите възлизат на 17 млн. лв. годишно. Излиза, че средно на месец дружеството прибира 1,5 млн. лв. Ние обаче направихме друга сметка.

По данни на общински съветници, дневно се заскобяват и евакуират по 300 автомобила. За да се освободите от скоба, трябва да платите 30 лв., ако дневно са по 300 автомобила - така на ден само от скоби се събират по 9000 лв. Това прави около 250 хил. лв. на месец само от услугата синя и зелена зона.

От Центъра за градска мобилност изпратиха ново съобщение по електронната поща, в което посочват, че работят законно. Ние, също така законно, ще продължим да питаме къде са парите.

добави коментар
Срещите на Петното лъснали покрай закана за убийство
Информацията за срещи между Бисер Миланов – Петното и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се появила...
Зелена светлина за "Чисти ръце" в НС
Законопроектът "Чисти ръце" на партия "България без цензура" вече е задвижен процедурно в Народното...
В момента:
23:00
00:00
Най-големите удари на мафията
21 март
София
В момента
Слънчево
15°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 1°C
Max: 17°C
Утре
Слънчево
Min: 2°C
Max: 19°C
21 март
На днешния ден през 1963 г. затворът Алкатрас хлопва врати, след като близо 60 години е "подслонявал" едни от най-опасните престъпници в САЩ. Въпреки...