БСП сне доверието си от Първанов

Рейтинг:
5 4
Борим се за хората, а не за симпатията на Станишев, контрираха от АБВ

Неочакван обрат имаше днешния пленум на БСП. Въпреки многократно отправените заплахи за изключване, националният съвет на БСП днес само свали политическото си доверие от Георги Първанов, Румен Петков и другите си членове, които гравитират около формацията АБВ и подкрепят и работят за паралелна листа за евровота през май. Първанов и Петков не се появиха на пленума. Единствено кметът на Перник Росица Янакиева се появи, но отказа да говори.

Социалистите обясниха, че снемането на политическо доверие било по сериозна санкция от изключването, тъй като наказаните нямат право да заемат ръководни позиции в партията. Според лидера на БСП Сергей Станишев снемането на политическото доверие е тежка морална оценка и има по-голяма тежест, колкото и да изглежда мека отстрани. Депутатът Кирил Добрев, който е близък до Първанов взе участие в пленума, но каза, че ще се съобрази с решението на колективния орган. Докато социалистите заседаваха, навън пък протестиращи скандираха за оставка.

Реакцията на хората от АБВ не закъсня. Те разпространиха декларация в социалните мрежи, в която обявиха, че отдавна са свалили политическото си доверие от ръководството на БСП. "Искаме доверието на хората, а не на Станишев", казват от АБВ.

Председателят на градската организация на БСП Калоян Паргов се спря пред репортерите и заяви, че основен политически опонент на партията е ГЕРБ и подобни на АБВ движения ще затруднят поставената цел.

"Категорично не приемаме действията на тези наши другари! Нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството. В устава няма формулировка, свързана с изключване, както беше тиражирано тази седмица от редица медии”, изтъкна председателят на градската организация на БСП.

Същевременно лидерът на БСП отхвърли спекулациите, че се подготвя да стане следващия български еврокомисар. Според него някои сили умишлено разпространявали тезата, че едва ли не социалистите подкрепят правителството, за да може лидерът им да заеме този пост.

добави коментар
Първа среща на Елизабет II с папа Франциск
Британската кралица Елизабет II пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск. Това е първата...
На кафе в Буенос Айрес – в световното културно наследство
"Да пийнем по кафе?". Този въпрос предшества много срещи в Буенос Айрес, известен с баровете и...
4 април
София
В момента
Облачно
12°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 21°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 9°C
Max: 17°C
4 април
На 4 април 1850 г. Лос Анджелис официално е учреден като град. Историята му обаче започва доста преди това, през 1781 г., когато 44 заселници,...