"Южен поток" е спрян само временно

Рейтинг:
0 0
Гюнтер Йотингер вярва на правителството на премиера Пламен Орешарски

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е временно спрян, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Еврокомисарят отбеляза, че вярва на правителството на премиера Пламен Орешарски. "В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси", поясни Йотингер.

Той подчерта още, че в нашата страна има три основни правни проблема около "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията. Според Йотингер е недопустимо някоя фирма да бъде посочвана за строител или проектант, без преди това да се проведе конкурс.

България е част от Европейския съюз, следователно трябва да приеме цялото европейско законодателство, добави еврокомисарят.

Huntur
Huntur
• Европейският съюз се стреми на намали своите емисии и „Южен поток“ ще допринесе за надеждното снабдяване с природен газ – най-екологичното изкопаемо гориво. Използването на газ за сметка на петрол намалява въглеродните емисии с 20%, а когато газът се използва вместо въглища, в атмосферата се отделят с 50-60% по-малко емисии. Увеличение на дела на газа в европейския енергиен микс от 1% ще намали въглеродните емисии с 3%.
Huntur
Huntur
Освен това, „Южен поток“ ще привлече чуждестранни инвестиции в България. Предварителните очаквания са, че строежът на газопровода в страната ще осигури около 5 000 нови работни места и ще привлече около 3,5 млрд. евро директни инвестиции.
Huntur
Huntur
Много ясно, че е временно спрян! То иначе само ще се прекараме, защото ще го прекарат през Румъния и нито лев няма да видим.
преглед на всички коментари (3)
Чобанов: Инвеститорите имат доверие на България
Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички...
Задържаха над 16 т нелегално гориво
Цистерна с 16 062 кг гориво задържаха служителите от Митническо бюро Гоце Делчев, съвместно с...
Двуметров крокодил шокира Крит
Мистериозната поява на крокодил на остров Крит породи смут сред жители и туристи на остров Крит, а...
Щатът Ню Йорк легализира марихуаната
Ню Йорк стана 23-ият щат на САЩ, който легализира използването на марихуаната за медицински цели....
ГЕРБ се срещат с работодатели и синдикати
В Народното събрание (НС) започна срещата на народните представители от ГЕРБ и експертите от КТ...