Пенсионната възраст става 65 години

Рейтинг:
2 5
Предложената от Ивайло Калфин реформа бе приета на първо четене от депутатите

Мъжете и жените в България вече ще се пенсионират на 65 години, като нарастването на възрастта ще става постепенно до 2037 година. Това е залегнало в пенсионната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин, одобрена днес на първо четене от Народното събрание.

До 2029 г. възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория трудещи се ще се увеличава плавно всяка година с по 2 месеца. След това темпото ще се забърза с три месеца годишно. Така през 2037 г. всички българи ще се пенсионират на 65 години, като годините ще се уеднаквят и за двата пола. За втора категория труд в пенсия ще се излиза на 60 години. Работещите първа категория труд като служителите в сектор сигурност и военните от 2016 г. ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като идеята е крайната възраст за тях да стане 55 години. Вноската за пенсия скача с 2% – 1% през 2017 г. и още 1% през 2018 г.

Според Ивайло Калфин реформата в пенсионната система е станала неизбежна, след като години наред всички управляващи са я отлагали, за да не губят симпатиите на избирателите си.

Истински феминистки гняв предизвика в Мая Манолова изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените. Тя дори настоя всички жени в парламента да направят общ фронт за спасение на българската жена.

От "Атака" излязоха с предложение за своя пенсионна реформа, която предвижда минималната пенсия да стане 500 лева и да расте паралелно с инфлацията.

Изготвените от Калфин промени бяха одобрени от почти половината парламент -117 депутати гласуваха "за", 35 се обявиха "против", а 19 се въздържаха.

Токов удар уби 8-годишно момиченце
Осемгодишно момиченце загина от токов удар в село Брестница, община Ябланица, съобщиха от...
Искат изтрезвител за пияните туристи
Туристическият бранш в Бургас настоява за изтрезвител в града и въвеждане на санкции за прекалилите...
Няма известни хора в доклада на КТБ
Днес трябваше да излезе докладът на парламентарната комисия, която разследва фалита на КТБ....
Отхвърлиха промените в конституцията
Промените в конституцията бяха отхвърлени от парламентарната временна комисия, която работеше по...
Танковете у нас по желание на България
НАТО не прави в България нищо, което страната не е поискала. Решението САЩ да прати военна техника...