Всеки трети БГ ученик пуши, 20% са под 10 години

Рейтинг:
0 1

Всеки трети български ученик пуши като първата цигара пали и под 10 години. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Тревожната статистика излиза в навечерието на Международния ден без цигарен дим, който по традиция е в края на месец май.

Почти всеки втори мъж и всяка пета жена у нас са заклети пушачи, това сочи проучване на националната статистика. Интересен факт е, че ако през 1952 година са пушили близо 14% от българите, то след половин век броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти.

Най-притеснителното е, че пушенето се увеличава сред младите. Според изследването на Световната здравна организация първите опити на българските ученици да пушат е на около 13-годишна възраст. Тревожен е процентът на децата, запалили първа цигара под 10-години – над 20 на сто.

Д-р Виолетка Икономова помага на млади хора, които искат да откажат цигарите. Чрез специален апарат тя стимулира рефлексни точки върху ушната мида, които отговарят за пристрастяването.

И макар да е известно на всички, искаме да Ви напомним: Тютюнът е единствената законно продавана стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

Данните на Световната здравна организация сочат, че ако тенденциите се запазят, през XXI век тютюнопушенето ще е причина за смъртта на около 1 млрд. души.

Пожар в трамвайния завод
Пожар избухна в трамвайния завод на бул. "Цар Борис" III в столицата.Сигналът за инцидента е...
Свиленградската митница с нов шеф
Георги Костадинов е новият началник на Свиленградската митница. Заповедта за назначаване е на...
Роми изядоха на вечеря 17 защитени костенурки
Роми си приготвиха гала вечеря със 17 костенурки от защитен вид, съобщиха от полицията в Кърджали....
Недоволство срещу матурите
Отново вълнения около матурите - богослови протестират срещу текст за йога в изпита по български...
Нова техника в социалните служби
Започна доставката на нови компютри и принтери в социалните служби. Въпреки това работещите в тях...