Протест

Лавров лобира за "Южен поток" в България и Словения

Рейтинг:
0 1
Източник: БГНЕС
Руският външен министър пристига у нас на 7 и 8 юли

Въпросът за реализацията на газопровода "Южен поток" ще обсъжда руският министър на външните работи Сергей Лавров в хода на работната си визита в България на 7 и 8 юли и после на работната си визита в Словения на 8 юли, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи.

Програмата на Лавров в България предвижда разговори с колегата му Кристиан Вигенин, среща с президента Росен Плевнелиев и с премиера Пламен Орешарски. Планирано е подписването на споразумения между Русия и България за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки. В хода на срещата на Лавров с Орешарски ще се обсъжда графикът на взаимните контакти на различно ниво в предстоящия период и състоянието и перспективите пред руско-българските отношения в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област.

"Необходимо е да се даде импулс на развитието на двустранния външнотърговски оборот, чийто обем в последно време се снижи до известна степен", посочва руското външно министерство. За важно направление в нарастването на търговския обмен между двете страни се смята директният транспортен маршрут Кавказ-Варна, посочва външното ведомство.

"Разчитаме на насърчаване на взаимодействието в горивно-енергийната сфера, преди всичко в реализацията на проекта за строителството на българския участък на газопровода "Южен поток", се допълва в съобщението на външното ведомство. С Вигенин Лавров ще обсъжда взаимодействието между двете страни по ключови теми от регионално и международно значение.

В Словения Лавров на 8 юли ще има срещи с президента Борут Пахор и с временно изпълняващия длъжността премиер Карл Ерявец, който е и външен министър на Словения.

Българинът забрави киселото мляко
Драстичен спад в потреблението на кисело и прясно мляко сред нашенците през последния четвърт век...
Габрово не иска Четин Казак да е депутат
Напрежението в Габровско нараства! След като Дупница и Кюстендил въстанаха срещу влизането в...
Фандъкова обеща: Зимата няма да ни изненада
Идването на зимата и първите снеговалежи няма да ни изненадат тази година. Това обеща официално...
Вижте как живеят богатите деца в Иран (СНИМКИ)
"Богатите деца на Техеран" – галерия със снимки на млади богаташи, които тънат в лукс и...
Риск за тока в "Младост" заради откраднат кабел
Кражба на кабел от колектор в столичния квартал "Младост" е предизвикала авария на съоръжения на...