Български донор спасява хора от Германия и Словения

Рейтинг:
0 0
Страната ни за първи път изпраща органи за европейски обмен

Български донор спасява граждани на Германия и Словения. 29-годишен младеж, изпаднал в мозъчна смърт, дарява черен дроб и сърце на чужденците. Страната ни за първи път изпраща органи по линия на мрежата за европейски обмен. Съвместими пациенти у нас са открити за бъбреците. Трансплантациите се извършват в университетската болница "Лозенец".

Петата за тази година донорска ситуация възникна снощи в плевенската болница. Преди да изпадне в мозъчна смърт, 29-годишният мъж поискал да дари органите си за трансплантация.

Веселин Асенов и Николай Георгиев са превозили ранените при операцията в Лясковец полицаи. Вчера били  дежурни в авиобаза "Враждебна" и трябвало спешно да транспортират донора от Плевен до София. За командира на екипажа това е първата подобна мисия.

"Ние тренираме за тези неща, заедно с колегите от ВМА. Стремим се да сме професионалисти и не се поддаваме на емоциите, за да не ни пречи на работата", казва Веселин Асенов.

Ниската облачност усложнява полета, но по молба на лекарите, пилотите съкращават времето за пътуване от около 50 на 25 минути.

Рано тази сутрин във Военномедицинска академия експлантират органите, но сърцето и черният дроб не са съвместими с чакащите за трансплантация у нас.

Органите са обявени в европейската мрежа за обмен. Екип от Германия пристига да вземе черния дроб, а лекари от Словения транспортират сърцето.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...