"Шеврон" поднови търсенето на шистов газ в Румъния

Рейтинг:
0 0
Проучванията ще продължат пет години, но вече провокираха недоволство

Експерти на американския петролен гигант "Шеврон" подновиха работа в Източна Румъния. Преди месец проучванията за шистов газ в северната ни съседка бяха стопирани заради масови протести на местното население. Жителите на района се страхуват, че сондажите са опасни и могат да нанесат сериозни поражения на околната среда.

Работата на "Шеврон" от месеци е сериозна тема на дискусии в Румъния. На 8 април напрежението ескалира, след като протестиращи нахлуха на голям обект на компанията и успяха да блокират проучванията. Това не беше първият случай на народни недоволство, защото през  октомври 2013 г. местните жители дори успяха да повредят сериозно оборудването на обект в близост до малкия град Пунгещи. Това очевидно не спря американската компания, която има разрешение от правителството в Букурещ за търсене на шистов газ в Източна Румъния. Документът беше издаден въпреки масовите протести.

Страховете на хората са, че използваната техника може да замърси почвата, да отслаби структурата й и дори да предизвика земетресения.

"Ние уважаваме правата на всички хора да изразят своето мнение. Но аз не съм сигурен, че тези хора тук са представително мнение за град Пунгещи. Бих казал, че местните хора са много загрижени за този проект. За тях ще има обезщетения и работни места. Т.нар. хидравлично разбиване няма да бъде използвано за това изследване. Това е проучване, чиято цел е да се вземе проба от скален материал от пласт, наречен шистов. Целта е да се определи дали има наличие на природни ресурси, които биха могли да се използват в Румъния", казва представителят на американската компания Том Холст.

Проучванията ще продължат около пет години, но в тях не може да се използва спорният метод фракинг, при който големи количества вода, смесена с химикали, се вкарват в скални образувания под високо налягане, за да ги разрушат и да освободят природен газ.

Въпреки дадените гаранции за безопасност, жителите на това градче на 340 км североизточно от столицата Букурещ се страхуват, че тежката техника ще съсипе техните пътища. Опасенията са и за сериозно замърсяване на водите, което би било фатално за район, който се прехранва предимно с животновъдство и производство на зеленчуци.

Над шест часа заседава съда по казуса с КТБ
Повече от шест часа продължава заседанието на Софийския градски съд, на което се разглеждат мерките...
Обрат: Падна обвинението за изнасяне на пари в чували от КТБ
Обрат във версията за изнесените милиони в чували от КТБ. Прокуратурата промени обвиненията на...
Мондиал 2014 намали броя на сватбите в Бразилия
Световното първенство по футбол доведе до спад на брачните церемонии в Бразилия. Бразилците...
"Отбор на надеждата" ще ни представя на Мондиала за бездомни хора
Отбор на надеждата ще представя България на Световното първенство по футбол за бездомни хора в...
Проблеми за епилептиците в България
След 15 години молби, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия получава помещение, в което...