Протест

72 язовира са в предаварийно състояние

Рейтинг:
2 0
Всички те са под постоянно наблюдение, опасност за хората няма

Два нови язовира са в предаварийно състояние във Варненска област отчитат от Екоминистерството след валежите през последния месец. Така общият им брой става 72 за цялата страна. Всички те са под постоянно наблюдение заради конструктивни нарушения. Опасност за населението няма. Обстановката в страната е стабилизирана.

Рисковите водни райони в страната остават в Северозападна България и Добруджа. Положението при реките се нормализира. По-голяма част от тях се понижават или остават без съществена промяна.

Към момента локални малки повишения са отчетени на отделни места по поречията Искър, Янтра, Русенски Лом и Камчия. С водни количества, превишаващи три пъти месечната норма са реките край Джулюница, Камено, Кочово, Каранци и Елхово. Възможни са повишения по горните и средни течения на реките в Добруджа заради очаквани превалявания.

Сумарният обем на комплексните язовири е малко над 86%, което е малко повече от месец май, но не е значително. Енергийните язовири са с по-високи стойности на запълване – 94 на сто. Част от тях преливат с минимални количества.

Двата нови язовира, установени като предаварийни са Засмяново и Ботево в община Аксаково. Те са залели земеделски площи, но няма други нанесени щети. Решението на проблема е намерено в преливане на водни маси в по-голям язовир в близост.

В понеделник експерти на Екоминистерството се събират на извънредно заседание за състоянието на предаварийни водни басейни, когато ще обсъждат отново актуалната ситуация в цялата страна.

Д-р Ленков: Не сме готови да посрещнем ебола
Ние не сме готови да посрещнем тежка инфекция, каквато е еболита. За това предупреди в предаването...
Надежда Нейнски: Апатията е четвърта политическа власт
"Невалидните бюлетини са четвърта политическа власт в страната. Апатията на хората е породена от...
2 млр. евро приходи на шивашките фирми у нас
Близо два милиарда евро печалба отчетоха шивашките фирми у нас само за миналата година. Рекордният...
Сгрешиха бюлетина с двама кандидати
Частичните избори в радомирското село Стефаново, които трябва да се проведат днес, започват с...
Следим домашните си любимци със смартфон
Собствениците могат да следят всяка крачка на своя домашен любимец, поведението и здравословното му...