Протест

Млада жена почина, след като плати 60 хил. лв. за лечение

Рейтинг:
7 5
Близките твърдят, че са били изнудвани от дистрибутор на медицински изделия

Майка на две деца почина, след като близките й платили за лечението 60 хил. лв. Роднините на Анита Жекова обвиняват за трагедията дистрибутора на медицински изделия Йордан Цветков. Историята разказа в предаването "Добро утро, България!" сестрата на пациентката Жени Вълнарова.

Преди няколко месеца Анита започва да губи зрение. След направените прегледи става ясно, че има аневризъм на мозъка и се нуждае от спешна операция. За целта тя е транспортирана във Военно-медицинска академия (ВМА) в София. Оказва се, че има нужда от специален стенд за разширяване на съдовете.

Лекар от здравното заведение казва на роднините, че те сами трябва да закупят медицинското изделие и им дава телефон на дистрибутора Йордан Цветков. Така на няколко пъти роднините превеждали огромни суми на дистрибутора на ръка, като получавали само проформа фактури.

След първата операция я изписали в цветущо здраве, но на 5 юни тя получила кръвоизлив и изпаднала в кома. Наложило се отново да я откарат от Бургас в София. Постъпила в петък, събота и неделя останала под наблюдение, а в неделя поискали от близките нови 25 хил. лв. За няколко часа от близки и приятели роднините успели да съберат едва 10 хил. лв. Събрали останалата сума чак в сряда, но същия ден Анита починала, без да е оперирана втори път.

Недопустимо е пациентът да контактува с дистрибутора. Това заяви в студиото на "Добро утро, България!" Иван Димитров от Българския пациентски форум. По негови думи не е възможно такива медицински изделия да струват 60 хил. лв.

Близките на починалата да изискат от болницата цялата медицинска документация и да направят консултация с други лекари и адвокат, за да установят какво е извършено в действителност и дали наистина се е налагало. Те имат право да заведат дела срещу болницата и срещу дистрибутора, каза адвокат Мая Цветковска.

Неизвестен мъж уби войник, откри стрелба в парламента в Отава
Неизвестен мъж уби канадски войник и след това нахлу в парламента в Отава, където откри стрелба....
7 медала за страната ни от Международната олимпиада по астрономия
Успех за България -7 медала за страната ни от Международната олимпиада по астрономия. Престижното...
Жива верига срещу застрояването на детска площадка в "Гео Милев"
Жива верига срещу застрояването на детска площадка в столичния квартал "Гео Милев". Хората...
ЕП одобри състава на новата ЕК
Европейският парламент утвърди новата Европейска комисия (ЕК) с председател Жан-Клод Юнкер. Това...
112 с нова електронна система
Екипите на Националния телефон 112 тестваха нова електронна система, която автоматично сигнализира...