Експерти: Трябва ни стратегия за висшето образование

Рейтинг:
0 1
Законови промени предвиждат по-ниски такси за студентите

България има нужда от цялостна стратегия за висшето образование, която да бъде следвана, независимо от смяната на управляващите и да бъде пряко обвързана с развитието на средното образование у нас, това коментираха в студиото на "Факторът Кошлуков" ректорът на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите – проф. Ваньо Митев и икономистът Георги Ангелов.

Проф. Митев призова за смели крачки в тази насока и заяви, че финансирането на университети трябва да е повече обвързано с рейтинговата система, отколкото е в момента. Ако сега 4% от средствата на висшето учебно заведение зависят от неговия рейтинг, ректорът на Медицинския университет предлага този процент да се увеличи поне на 40.

Според Георги Ангелов университетите трябва да бъдат стимулирани да насърчават определени специалности, но стимулът да се определя не на входа, а на изхода на висшето училище – т.е. Да се има предвид какви специалисти завършват.

Промени в Закона за висшето образование предвиждат по-ниски такси за студентите, като идеята е максималният им размер да се намали до 30% от издръжката, която държавата плаща за дадена специалност. В момента вузовете могат да вдигат таксите до 2/3 от тази сума.

Проф. Митев споделя притеснението на ректорите, че намаляването на студентските такси само по себе си е положително, но ще отвори огромни дупки в бюджета на висшите училища. Промяната във финансирането на университетите ще принуди ръководството им да преосмисли направленията, като се откаже от специалностите, които не носят приходи и наблегне на по-търсените.

Разговорът с проф. Ваньо Митев и Георги Ангелов може да намерите на страницата на "Факторът Кошлуков".

добави коментар
Няма опасност да ни спрат парите от ЕС
Брюксел не може и няма да предприема действия за спирането на европейските фондове за България....
Саркофагът на Георги Димитров в пункт за скрап
Ексклузивно: Саркофагът на Георги Димитров отлежава за скрап! 15 години след взривяването на...
В момента:
00:00
Най-големите удари на мафията
4 април
София
В момента
Слънчево
18°C
Днес
Облачно
Min: 5°C
Max: 20°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 10°C
Max: 18°C
4 април
На 4 април 1850 г. Лос Анджелис официално е учреден като град. Историята му обаче започва доста преди това, през 1781 г., когато 44 заселници,...