Протест

Какво се случи със строителството на АЕЦ "Белене"?

Рейтинг:
0 0
Цената на втората ядрена централа се повиши над 10 пъти за едно десетилетие

12 години след решението на правителството на НДСВ да продължи строителството на проекта "Белене", цената на втората ядрена централа се повиши от 1 млрд. долара до 10 млрд. евро.

Правителството обяви, че след приключването на арбитража с руската "Атомстройекспорт" ще вземе окончателно решение. На ядрения форум тази седмица във Варна бъдещето на проекта отново ще е на дневен ред.

Още в далечната 2002 г. НДСВ категорично се обяви в полза на развитието на ефективна, модерна и безопасна атомна енергетика в България.

Правителството на Симеон Сакскобургготски политически актуализира проекта за АЕЦ "Белене". В периода след 2002 г. пред правителството своя сериозен инвеститорски интерес заявиха компании със световен авторитет от Канада и Франция. Тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев дори обеща първият реактор на "Белене" да заработи през 2008 г.

"Считам, че "Белене" ще бъде изградено, като самият строеж ще започне през следващата година и при това цената на електроенергията от централата може да бъде изключително конкурентна при сегашната конюнктура", заяви тогава Ковачев.В следващите години НЕК продължи да финансира проекта, паралелно с бума на зелена енергия у нас. Лобито на екоенергията обаче упражни политически натиск и правителството на ГЕРБ обяви, че спира проекта, защото имаме излишък от енергия на пазара.

Двойно беше увеличена таксата за пренос и централите ни спряха износа на ток в региона. Стигна се до абсурдната ситуация, при която нашата мрежа да се използва за пренос на румънски ток за Турция.

По различни оценки довършването на АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. евро, заедно с изграждането на електропреносната мрежа към обекта на НЕК.

Цената на тока от новата АЕЦ ще бъде около 10 цента/кВтч. Тази цена е около два пъти над първоначалните предвиждания, но остава по-ниска спрямо равнището, на което ще продават турските ядрени централи от 13 евроцента/кВтч.

Нашата южна съседка предвижда строителство на три ядрени централи. Първата се очаква да заработи след 2019 г.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...