Протест

Предизвикателствата за Белия дом – от Сирия до Украйна

Рейтинг:
0 0
Основен въпрос остава – може ли да се реши кризата без военен конфликт

От Вашингтон заявиха, че са твърдо убедени, че правителството в Дамаск е използвало хлор в смъртоносна атака срещу собствения си народ по-рано този месец. В следствие на нападението най-малко двама души са били убити, а десетки други са били ранени. Ще бъдат ли достатъчни санкции и заплахи за справяне със ситуацията?

Ужасяващи кадри на евентуална атака с хлор в Сирия. Деца, които не могат да дишат. Мъж, който не успява да си поеме дъх с пяна на устата,
дори и след като международните инспектори продължават да лишават Сирия от нейните най-смъртоносни химически оръжия. Официални представители на страни от западната коалиция виждат пресни знаци, че режимът в Дамаск продължава да използва отровен газ срещу собствения си народ и нарушава международната сделка, която изостави на заден план намеренията за американски военни удари срещу обекти в Сирия.

Според последните данни Дамаск е предал 86% от химическите си арсенал. Според условията Сирия се ангажира да предаде запасите си от химическо оръжие до 27 април, а до 30 юни те да бъдат унищожен
и - договорка, която продължава да печели одобрение от висши представители на световната дипломация.

"Сега имаме абсолютна
та убеденост, че химическите оръжия напускат Сирия. Движим се по график и опитваме да завършим тази задача", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Критиците твърдят, че американската политика за овладяване на президента Асад е била преди всичко висока реторика.

"Сирийската гражданска война не е решена, а Сирия никога не е била по-изолирана",
категоричен е от своя страна Барак Обама.

Но американските власти изтъкват, че никога не са спирали в опитите си да променят военния баланс във войната. Те изпратиха противотанкови ракети и друго оборудване за силите на опозицията.

Все още обаче Башар Асад демонстрира пълно безразличие и дори отново подразни света през тази седмица с приказки за преизбиране на поста си на президентски вот на 3 юни. Цялата картина много напомня на план
а на Белия дом за справяне с кризата с Украйна и съдържа подобен проблем. Дали без военна заплаха може да бъде свършена някаква реална работа?

"Ние сме единни в решимостта ни да изолираме Русия и да я накараме да плати за действия си",
заявява твърдо Обама.

Белият дом обяви, че иска да замрази политическите и икономически връзки на Русия към света.
Това означава отлъчване на Москва от групата на осемте най-развити държави на планетата и спиране на сътрудничеството й с НАТО. Но президентът Путин се присмя на тези ответни мерки.

"Инструментите не непременно ще бъдат ефективни
и това е голямата разлика между западната реторика и действията на Запада", коментира Андрю Вайс – експерт по Източна Европа и Евразия.

В Украйна вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън предупреди Москва да внимава, защото цената ще върви нагоре, ако Москва пренебрегне споразумението, постигнато през миналата седмица в Женева, с цел намаляване на напрежението в бившата съветска република.

"Ние сме наясно, че по-провокативно поведение от страна на Русия ще доведе до повече разходи и до по-голяма изолация",
заяви Байдън.

На война с етническата престъпност
Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които...
Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...
Поредна екзекуция на журналист
Групировката Ислямска държава уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от...
Бебе лъвче радва посетителите на зоопарка в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....