Руската военна намеса в Крим - разрешена!

Рейтинг:
16 4
Руският парламент одобри искането на президента Путин

Украйна е на ръба на военен конфликт. Руският парламент одобри искането на президента Владимир Путин за разполагане на руски войски в страната. Путин се обърна към Съвета на Федерациите - горната камара на парламента, с искане за използване на въоръжените сили на Русия на украинска територия до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната.

Какви са мотивите на Путин за подобно искане

Путин поиска военна намеса в Украйна с аргумента, че така ще бъдат защитени руските граждани и персоналът в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

Според очевидци в района на Севастопол вече има струпване на руски бронирани машини и войски.

Кога да се очаква началото на военна операция и под каква форма

За разлика от повечето закони в Русия, използването на въоръжени сили в чужбина изисква само одобрението на горната камара, без да е необходимо предварителното съгласие на Държавната дума. Горната камара на руския парламент одобри използването на руските сили в Украйна по-малко от два часа, след като руският президент поиска това, т.е. последните събития се развиха изключително бързо.

Руските войници вече са на територията на Крим като част от Черноморския флот на страната.

Ситуацията в Крим в момента

Ситуация на украинско-руската граница е стабилна, но граничният контрол е засилен, съобщиха служители по сигурността. Украинският министър на отбраната обяви, че Русия е изпратила 6000 войници в страната и украинската армия в Крим е в пълна бойна готовност. В няколко града, включително в столицата на Крим, се проведоха митинги срещу новата украинска власт.

Новият премиер на Крим поиска помощ от Владимир Путин, за да гарантира мира в автономната република. Сергей Аксьонов, който не е признат от властите в Киев, пое контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона.

Референдум за статута - по-рано от предвиденото

Референдумът за статута на Крим се изтегля с близо два месеца и ще бъде проведен на 30 март. Целта на допитването е да се вземе решение дали областта да получи по-широка автономия. Новият украински премиер Арсений Яценюк обвини Русия, че се стреми да провокира ескалация на напрежението.

"Смятаме, че руското присъствие в Крим е ненужно и не е нищо повече от провокация", заяви Яценюк

Украинският министър на отбраната Игор Тенюх пък коментира, че Руската федерация е увеличила въоръжените си сили в Крим на 6000 души, което е против закона. Също така са били мобилизирани около 30 военни превозни, докато 80 вече са в Крим.

Международните реакции

Американският президент Барак Обама предупреди Москва да не предприема военни действия в Украйна.

"Дълбоко разтревожени сме от информациите за военни маневри, предприети от Руската федерация на територията на Украйна. Всяко нарушаване на суверенитета на Украйна ще има дестабилизиращ ефект. САЩ застават зад международната общност, заявявайки, че всяка военна интервенция в Украйна ще има своите последствия.

Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призоваха за зачитане суверенитета на Украйна.

добави коментар
Egor
Egor
"А и защо да не се намесят" Иван, Били ли сте някога, че за хората, които живеят там?
Gergana
Gergana
Иване, нещата не са съпоставими, защото, ако Русия има милиони свои граждани ЧИСТИ руснаци, в Крим и в Източна и Южна Украйна и свои бази, а и голяма част от територията на тази страна и е ПОДАРЕНА от Русия /виж историята след Втората световна война/, то ЧИЙ го търсеха американците в Югославия?
Иван
Иван
Русия не е това което беше преди 10 години. Тя е в пъти по силна. А и защо да не се намесят защо единствени САЩ да имат право да навлизат в чужди страни като в Сърбия и да отцепват части от тях КОСОВО. Това е Косово на Украйна това да е за урок на западните политици с техните двойни стандарти.
преглед на всички коментари (4)
Стрелецът пред "България без цензура" беше задържан
Стрелецът пред централния офис на партия "България без цензура" е задържан, съобщиха от МВР. Това е...
На Сирни Заговезни в Кладница
Репортерът ни Методи Владимиров провери как протича празникът Сирни Заговезни в пернишкото село...
3 март
София
В момента
Дъжд
4°C
Днес
Дъжд
Min: 1°C
Max: 9°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 3°C
Max: 11°C
3 март
Днес празнуваме освобождението на България от турско робство. На този ден през 1878 г. В предградието на Истанбул Сан Стефано е подписан мирният...