Драмата на наркозависимите у нас

Рейтинг:
4 0
Употребата на синтетични наркотици се увеличава

300 хил. българи употребяват психоактивни вещеста, а 40 хил. ежедневно използват хероин. В последните години, употребата на синтетични наркотици се увеличава, сочат данните от доклад на Държавния департамент на САЩ.

Според доклад на ЕС, липсата и ограниченият характер на мерките за превенция на наркотиците и лечение на наркозависимостите в България, буди тревога.

Да си наркоман е въпрос на личен избор. Първата крачка по грешния път често се прави още в тинейджърска възраст. Това разказват Григор и Калоян, които в продължение на години са се борили със заболяването наркомания. От няколко месеца двамата са и съквартиранти.

Вече чисти от дрогата, Григор и Калоян споделят, че живеят нов живот и са дали своят вот на изборите за Европейски парламент.

Проблемът с наркозависимите не е само медицински, а и социален, педагогически и криминален. Държавата има важна роля и трябва да поеме отговорност за лечението на заболяването, смята Желяз Турлаков, който е основател на център за помощ и превенция.

"Добрите практики в ЕС могат да бъдат пример за това как са се случили нещата. Няма нужда да откриваме топлата вода и колелото, нали? Аз не съм видял до този момент в програмата на нито един евродепутат, да не говорим и за политическа сила, ясно разписана стратегия по отношение на този проблем. Няма такава", категоричен е Турлаков.

Според него липсата на клинична пътека за лечение на зависимости, означава, че дори и здравноосигурени, наркозависимите остават извън системата и се чувстват отритнати.

3 г. затвор за бившата шефка на Агенцията по вписванията
Бившата шефка на Агенцията по вписванията (АВ) Виолета Николова е осъдена от Софийския апелативен...
Обезвредиха 45 мини на пътя Смолян-Мугла
Обезвредени са 45 мини, открити на пътя Смолян – Мугла.Акцията, проведена от специализиран...
Жестока трагедия на пътя! Двама младежи загинаха, други двама са в болница
Двама младежи загинаха при жестока катастрофа по пътя Хасково-Димитровград днес, мъж и момиче са...
Задържаните при зрелищна акция полицаи остават в ареста
Оставиха за постоянно в ареста двамата полицаи, които бяха обвинени в притежание и разпространение...
24-часова стачка парализира Гърция
В Гърция работещите в публичния сектор обявиха 24-часова стачка. Те протестират срещу реформата на...