Много ли са пенсионерите инвалиди у нас

Рейтинг:
2 0
За 346 хил. души пенсията е единствен доход

Втората пенсия за инвалидност да отпадне, а контролът върху лекарските комисии да се засили. Това предлагат експерти от Консултативния съвет към социалния министър като мярка за намаляване на дефицита в Националния осигурителен институт.

От 2000 г. досега пенсионерите-инвалиди са се увеличи двойно, а разходите за пенсии - два и половина пъти. От Съюза на инвалидите обаче са категорични, че не може да се отнема от допълнителните доходи на хората с увреждания. Оттам изчисляват, че в България инвалидите са три пъти по-малко в сравнение с държавите от ЕС.

За 346 хил. инвалиди пенсията е единствен доход. Около 46 хил. от тях живеят с минималната социална пенсия, защото нямат трудов стаж.

От Съюза на инвалидите пресмятат, че ако държавата започне да внася пълните осигуровки за военни и полицаи, и намали възможностите им за ранно пенсиониране, ще реши част от проблемите с дефицита в системата.

добави коментар
Бареков: Пловдивският кмет да подаде оставка
Кметът на Пловдив Иван Тотев трябва незабавно да подаде оставка, за да остави прокуратурата да си...
От 1000 "гербери" в Пловдив, 500 работят в общината
Продължават скандалните разкрития, свързани със записания тайно по време на семинар на ГЕРБ кмет на...
В момента:
Най-удивителните фотографии на National Geographic
14:00
Новини
14:10
Градове на бъдещето
14:30
Новини
22 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
8°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 24°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 22°C
22 октомври
На 22 октомври 1906 г. е положен първият камък на сградата на Варненския аквариум. Той е създаден по идея и с подкрепата на цар Фердинанд. Царят се...