Хиляди мигранти остават на ничия земя

Рейтинг:
0 1
Според експертите става въпрос за сериозна хуманитарна криза

Словения ще позволява през границите й да минават до 2500 души дневно – това обявиха властите, след като 4000 мигранти влязоха на територията й вчера. От друга страна Хърватия приема по близо 6000 души на ден, които идват от Сърбия. Така няколко хиляди мигранти остават на ничия земя по пътя си към западна Европа.

Издигането на стени за пореден път довежда до струпване на мигранти по границите на някои държави. Властите в Словения предупредиха, че не могат да приемат неограничен брой хора, като допълниха и че Хърватия, Сърбия и Македония ще трябва да положат усилия за намаляването на потока от мигранти.

Хърватия поиска от нас да обработваме по 5000 души дневно, а от друга страна имаме сходно искане и от Австрия, които също имат проблем с капацитета си – те казват, че не могат да приемат повече от 1500 души, заяви държавният секретар на Словения Бостян Шефич.

Повод за изказванията станаха автобуси с хора, които достигнаха до Словения, след като затворените граници на Унгария принудиха мигрантите да търсят друг път към Западна Европа. В момента хиляди се намират на границата между Хърватия и Словения в очакване да бъдат допуснати да продължат пътуването си.

Положението на Сръбско - Хърватската граница също е тежко. Върховният комисариат за бежанците към ООН обяви, че близо 3000 души се намират на ничия земя между двете страни в опит да стигнат до Словения. Според експертите става въпрос за сериозна хуманитарна криза. На хората се раздават дъждобрани, одеяла и храна, а Лекари без граница помагат на болните.

Потокът от мигранти през Балканите не стихва. Още над 10 хил. души се намират в Сърбия и не могат да продължат пътя си, а само за ден на територията на Македония от Гърция са пристигнали още 10 хил. бягащи от войни.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна обяви, че германски кораби са спасили 8500 бедстващи мигранти в Средиземно море.

Потокът от пристигащи в Швеция бежанци също продължава стремително да расте. През юни и юли броят на мигрантите бе съответно 6619 и 8066, а само за последната седмица в страната са влезли рекордните 9179 души по данни на шведската миграционна служба.

КАТ и транспортните служби излизат от МВР
Всички административни услуги, които МВР предоставя на гражданите, ще се отделят в самостоятелно...
Започна разширението на хранилището в Чирен
Започна модернизацията на газовото хранилище в Чирен. Това е единственото място за съхранение на...
Шофьор без книжка блъсна 10-годишно дете
22-годишен шофьор без книжка и с предишни подобни провинения е блъснал 10-годишния Митко в Казичене...
Храните с високо съдържание на сол и захар поскъпват с до 78%
Предстои увеличение на цените между 4 и 78% процента на стоките с прекомерно съдържание на сол,...
Гледат делото "Червеи" публично
Аферата "Червеи" влезе в съда и процесът започна при открити врати. След като прокуратурата поиска...