3 оправдателни присъди за убийството на бургаски бизнесмен

Рейтинг:
0 0
Двама от обвиняемите ще лежат по 18 години в затвора

Бургаският окръжен съд призна за виновни по обвиненията за отвличане и предумишлено убийство двама от общо петимата задържани по делото "Гранити". За смъртта на бизнесмена Стоян Стоянов, съдията постанови две присъди по 18 години затвор и призна за невинни останалите подсъдими.

На 6 март 2008 г. бизнесменът Стоян Стоянов бе отвлечен и застрелян от упор в местността Горска нива край Несебър. През 2009 г. бяха задържани петима заподозрени. След 2 години, общо 36 заседания и 5 пъти връщане на прокуратурата заради отстраняване на нередности, в крайна сметка се стигна само до две осъдителни присъди.

По 18 години затвор при първоначален строг режим получиха Стоян Колев и Стоян Петров. Те трябва да платят по 80 хил. лв. обезщетения на родителите на убития бизнесмен - Милка и Господин Господинови.

Съдът призна за невинни останалите подсъдими - Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов. Държавното обвинение поиска доживотен затвор без право на замяна за всички подсъдими и обяви, че отсъденото от съдийския състав е несправедливо.

Защитата на задържаните пък заяви, че ще настоява на по-висока инстанция за възобновяване на процеса от нов съдебен състав на първа инстанция. Заради множеството - общо 25 процесуални грешки, защитата е подала и жалба в Страсбург.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

добави коментар