Протест

Лекарите излизат на протест на 15 май

Рейтинг:
2 0
Медиците настояват за спешна актуализация на бюджета на НЗОК

Задават се нови протести в бяло. Лекарите спират работа от 15 май. Те ще напуснат работните си места за един час по обяд. Медиците настояват за спешна актуализация на бюджета на здравната каса.

Ако първите стъпки не бъдат направени до края на месеца, лекарите заплашиха с национален протест.

Извънредният събор на Българския лекарски съюз беше взривен от новината, че правителството е разрешило на Здравната каса да определя твърди месечни бюджети за болниците.

В такива ситуации, пациентите имат три възможности. Да си платят лечението, да се запишат в листа на чакащите или да търсят болница, която не е изразходвала лимита си.

"Ще се получат дълги опашки на чакащи и отказ от хоспитализации за различни по дължина срокове, в зависимост от лимитите, които ще имат болниците", коментира д-р Александър Заимов от УМБАЛ "Александровска".

Точни изисквания и правила за въвеждане на листи на чакащите обаче все още няма. Лекарите се опасяват, че през тази година болниците ще разполагат с по-малко пари от миналата.

"Такъв начин на финансиране и такъв начин за рестрикция на лечебните заведения в България не отговаря на основното право на всеки човек - правото на здраве", категоричен е проф. Радослав Радев от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Медиците поискаха незабавна отмяна на решението на правителството. Настояха и за започване на процедура за актуализация на бюджета на Здравната каса до 30 май.

"Ако дотогава, това което казах, не е в ход, то ще се искат и оставките на  ръководствата на МЗ и НЗОК", заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Здравният министър не коментира предстоящите протести. През целия ден председателят на Надзорния съвет на Здравната каса не отговаряше на мобилния си телефон.

Междувременно, в предаването "Факторът Кошлуков " по ТВ7 здравният министър посочи, че 50 болници били пред фалит.

Според Таня Андреева причината за тежкото финансово състояние на лечебните заведения са неясните правила за разкриване на нови болници и липсата на ясни критерии за качествено облсужване в тях.

Андреева заяви, че вече има готови законодателни промени, които ще задължат всички болници да обслужват спешни пациенти и да работят по всички клинични пътеки.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...