Протест

Трафиканти крият хероина сред каси с безалкохолно

Рейтинг:
0 1
Това е един от последните начини, по който се опитват да заобикалят закона

До каква изобретателност прибягват трафикантите, за да прекарат стоката си през граница? На пръв поглед - каса с най-популярната безалкохолна напитка в света. Но опитният граничар веднага ще открие, че това е доста несполучлив опит за контрабанда на хероин.

Това е един от последните начини, по който наркотрафикантите се опитват да заобикалят закона. Цели камиони се натоварват с истински безалкохолни, сред които се разполагат и фалшиви каси с наркотици. Граничните власти обаче бързо разкриват схемата.

Джо Агостини - заместник-директор на граничен пункт в Аризона, разказва, че за полугодието той и неговите служители вече са заловили повече хероин, отколкото през последните три години, взети заедно. Мулетата на могъщите мексикански картели използват всякакви начини за прекарване на дрога.

"Вече хващаме дори възрастни хора. Наскоро заловихме една баба на 82 години", каза Джо Агостини.

При контрабандата най-често се използват семейни и товарни автомобили. "Резервоарът е мястото, където най-често намираме дрога. Става все по-сложно. Ето един тайник в джантите. Направили са един вид двойно дъно. Намираме често и във въздуховодите на климатика. Поставете се на наше място - не е лесно да ги откриете", добавя Агостини.

Доказателства, че наркокартелите наводняват пазара с хероин, откриваме на 160 км от границата - в долината Векол. В откритата пустош патрулира шерифът на окръга лейтенант Матю Томас.

"Преди няколко години ако откриехме 0,5 кг хероин, това ни се виждаше огромно количество. Днес се натъкваме на пратки между 20 и 40 кг", твърди Матю Томас.

Шерифът често залавя трафиканти с раници, които се крият край пътя. "Застават на определени места, почиват си и чакат да дойде уговореният превоз. Високо на хълмовете стоят наблюдатели. Те следят за нередности и докладват по радиостанции или по телефона дали придвижването е безопасно", споделя шерифът.

Ако трафикантите изпълнят успешно мисията, стигат до град Финикс, който е един от големите дистрибуторски центрове на картелите. Само за три дни дрогата стига до улиците по двете крайбрежия.

Най-голям пазар на хероин има в Чикаго, Атланта, Ню Йорк, Топика, Дейтън и Лузвил, щата Кентъки. Шериф Томас казва, че е трудно да се изчисли колко от общото количество дрога успяват да заловят полицаите. Това е като една постоянна игра на котка и мишка, защото след залавяне на трафиканти тактиката се сменя.

Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...
Реформите са по-важни от личностите в новото правителство
Когато исканите от нас реформи бъдат приети и подписани от ГЕРБ и евентуална трета партия, с която...
Пловдив през обектива на BBC
Екип на BBC посети един от най-атрактивните български градове Пловдив. Изумени от богатото...