Кацаров: Лекари има, не ги използваме правилно

Рейтинг:
0 1
Източник: БГНЕС
Той е категоричен, че лоша организация на системата е причина за фаталните случаи

Имаме човешки ресурс, имаме лекари - засега достатъчно. Просто не ги използваме правилно. Ако Министерство на здравеопазването иска да реши проблема със спешната помощ, само уволнението на Георги Гелев (директор на Спешна помощ в София - бел. ред) няма да реши проблема. Връщането на тел. 150 нищо няма да промени. Чух и за намерения да се купят линейки. Това също не решава проблема. Линейки има, но няма хора. Това обясни в "Добро утро, България!" по TV7 д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той е категоричен, че лоша организация на системата е причина за фаталните случаи. "Въпросът е дали трябва да има лекар в линейката. В много държави това се практикува с парамедици и тяхната спешна помощ не е по-лоша от нашата. Дори е по-добра", твърди Кацаров. По думите му много адреси не са за спешна помощ. "Освен, че нямаме ресурс, ние го пилеем, прахосваме го. Истинската спешна помощ е в болницата. В линейката малко неща могат да бъдат свършени. Трябва максимално бързо нуждаещ се да бъде закаран в болница", добави Стойчо Кацаров.

След нелепата смърт на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която не успя да дочака линейката, от Министерство на здравеопазването (МЗ) назначиха проверка в Спешна помощ. Д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов бяха предложени за уволнение.

"Да си лекар е призвание. Сигурно колегите са натоварени, но затова сме лекари, за да сдържаме своите емоции и да помагаме", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков вчерашното скандално поведение на лекар от столичната Спешна помощ спрямо екипа на TV7. Той е на мнение, че това е изолиран случай.

"Саморазправата е валидна за джунглата, но не и за цивилизован свят. Санкциите минават през Кодекса на труда. От етична гледна точка и ако това е първи случай, колегата може да не бъде уволняван, а да му се направи тежка забележка", е мнението на Бойко Пенков.

Какво е нужно да се направи, за да не стават повече фатални инциденти - в "Добро утро, България!" по TV7.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...