Протест

Провалени в МЗ търгове лишават от лечение онкоболни

Рейтинг:
0 1
Т.нар. радиофармацевтици се отпускат и доставят по специален режим, а липсата им поставя стотици болни в риск

Онкоболни са лишени от девет важни препарата заради провалени от Министерството на здравеопазването търгове. През 2011 г. Върховният административен съд издаде решение, с което констатира бездействие, безхаберно и антихуманно отношение към пациентите. Тогава той недвусмислено отсъди при всяка нужда радиофармацевтици да бъдат доставяни навреме, така че да не се наруши режимът на лечение.

Тази година обаче отново се връщаме към положението на нещата от 2005-2008 г. със забавени доставки и лечение, заяви в предаването NEWSROOM по NEWS7 Ани Бонева.

Какво представляват радиофармацевтиците

Д-р Марчела Колева обясни, че радиофармацевтиците не могат да бъдат категоризирани като лекарства, защото са с много силно радиоактивно лъчение. Те се произвеждат, доставят и приемат при специален режим. Самото лечение с тях се извършва в затворено, изолирано помещение, защото през това време пациентът също става силно радиоактивен.

Радиофармацевтичните средства, включително радиойод, се използват за доказване наличието на карцином на щитовидната жлеза, заболеваемостта от който в момента бележи пик у нас. В момента обаче тези препарати липсват и онкологичните отделения нямат възможност да извършват диагностика и лечение на злокачествени образувания.

Отговорът на Здравното министерство?

След целодневни опити на екипа на предаването NEWSROOM да получи становище от Министерството на здравеопазването, по време на разговора на редакционния ни имейл адрес пристигна официален отговор по темата. Те твърдят, че нямат вина за случващото се, защото не е имало подадена нито една оферта за доставяне на лекарствените средства. В писмото се казва, че незабавно ще започнат действия по откриване на нова тръжна процедура.

Гостите в студиото обаче върнаха топката в МЗ, защото по думите им задачата на министерството е да осигурят тези доставки – като само за тази година има над 2000 заявки, 1200 от които са за диагностика. Еднократната доза в момента струва около 750 лв. и се налага пациентите сами да си я купуват – често по повече от веднъж в годината.

За разлика от много други лекарствени средства, при които има елемент на неотложност и спешност, използването на радиофармацевтиците може и трябва да се планира доста напред във времето и онкоболните недоумяват защо МЗ не осигурява нужните количества. По думите им няма и как да има "неизползвани" залежали количества, защото тези вещества имат много кратък живот и се разпадат в рамките на четири дни. Според тях в случая не става дума за злоупотреби или интереси, а за чиста проба безхаберие.

Забавянето струва пари, а често и човешки животи

Това забавяне води до задълбочаване на проблема и разрастване на тумора. За пореден път се оказва, че здравноосигурени пациенти, които коректно са плащали своите осигуровки, нямат достъп до лечение. При усложняване на заболяването лечението рязко се оскъпява и вместо с 10 хил. лв. да се плати диагностиката на 15 души, ще трябва да се плати лечението на един пациент, който вече е с метастази.

Дамите призовават пациентите, на които е отказано лечение и диагностика, а и лекарите, които постоянно са в ситуация да се налага да отказват грижа за пациентите си заради липса на радиофармацевтици, да си търсят правата.

Следим домашните си любимци със смартфон
Собствениците могат да следят всяка крачка на своя домашен любимец, поведението и здравословното му...
БСП се примириха: Оставаме в опозиция
Депутатът от БСП Деница Караджова очерта в студиото на "Факторът Кошлуков" каква ще бъде...
Рядка експозиция на кимона в Ню Йорк
Рядка изложба на кимона радва посетителите на музея Метрополитън в Ню Йорк. Експозицията носи името...
Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Изровиха златно съкровище в подножието на Царевец
Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и...