Протест

Военната хунта в Тайланд иззема масово оръжие от цивилни

Рейтинг:
0 0
При мащабна акция са събрали повече от 2000 оръжия - пушки, автомати и пистолети, както и повече от 31 000 патрона

66-милионен Тайланд от няколко седмици насам се управлява от военна хунта. За последните 80 години в страната са ставали една дузина преврати и последният почти не се различава от предишните.

Засега изглежда, че страната скоро няма да се върне към нормално гражданско управление. Военните провеждат акции, с които се опитват да успокоят населението, но и да си спечелят още време начело на държавата. Напоследък жителите на Тайланд получават редовно безплатни билети за кино и концерти.

Последната акция за повишаване на общественото доверие пък включва демонстрация на заловено незаконно оръжие. Според тайландските генерали огромното количество е доказателство, че крайни групи са готвили бунт.

Дали това е така – провери Саима Мохсин от CNN.

Въоръжени и маскирани мъже щурмуват улиците на столицата Банкок. Това беше обичайна гледка от началото на годината до миналия месец, когато военните поеха управлението на страната. Висши армейски ръководители заседават. Настроението е приповдигнато, а по високоговорителите звучи песен в изпълнение на водача на хунтата Прают Чан-Оча. На показ са изложени стотици огнестрелни оръжия. Те са били иззети от групи, които целели да предизвикат бунт, който неминуемо щял да вземе много жертви. Поне това е официалната версия на военните.

Този конспиративен план хунтата нарича "модела Хон Каен". Трудно е обаче да бъде доказано дали тези оръжия наистина са на бунтовници, готвещи преврат. И с просто око се вижда, че много от автоматите са доста стари и едва ли са изправни.

Официалната версия на властите е, че военните и полицията са провели мащабна акция и са събрали повече от 2000 оръжия като пушки, автомати и пистолети, както и повече от 31 000 патрона. Иззети са и няколко броя гранатомети.

Защо не оставихте полицията да си свърши работата и да извърши арестите и конфискацията?

"Дадохме възможност на полицията и съдебната власт да въведат ред, но се оказа, че ситуацията е такава, че тези усилия са подронвани от политическите сили и от гражданите. Не можехме да позволим това да продължава", обяснява говорителят на военните.

Улиците на Банкок наистина бяха опасни. Жертва на насилието стана и операторът на CNN Марк Филипс, който попадна в схватка между полицията и протестиращите и пострада от изстреляна към него сълзотворна граната. Същото се повтори и в навечерието на предсрочните избори през февруари.

Бившият министър на вътрешните работи на Тайланд обяви, че на цивилни граждани са издадени общо 10 млн. разрешителни за огнестрелно оръжие. Кампанията по изземването на тези оръжия в момента тече с пълна сила.

Хунтата призова всеки да се включи. Търси се информация за лица или групи, които притежават оръжия. Разкрита е и безплатна телефонна линия за сигнали. Действията на военните показват само едно – те са решени да управляват страната още много дълго време.

Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...